Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Begin 2023 publiceerde Foodwatch een studie naar de gezondheid van dieren in de vlees- en zuivelindustrie. De boodschap die blijft nazinderen? Jaarlijks worden miljoenen staldieren ernstig ziek, meestal met de dood tot gevolg. Miljoenen dieren laten dus al het leven op hun lijdensweg die aan het slachthuis voorafgaat.

Meest voorkomende ziektes

1. Varkens

Varkens uit de vleesindustrie kampen vooral, maar zeker niet uitsluitend, met infecties aan de longen en de lever. Die ziektes ontstaan door virussen en bacteriën, verergerd door de hoge ammoniakconcentratie en fijnstofverontreiniging in de stallen. Zelfs omwonenden kunnen gezondheidsproblemen krijgen van de stofdeeltjes die in de stallen vrijkomen.

Die slechte leefomstandigheden leiden ertoe dat 1 op 5 varkens longontstekingen krijgt. Het gevolg? In Duitsland belanden jaarlijks 16,3 miljoen varkens bij het afval, omdat ze te ziek of gewond zijn om opgegeten te worden. In Vlaanderen zijn de cijfers even hallucinant: in 2021 stierven 550.000 varkens aan hun verwondingen en ziektes.

 

 We Animals Media

 

2. Koeien

Koeien worden met de hand zwanger gemaakt, zodat ze kalfjes krijgen en melk produceren. Enkel moeders produceren namelijk melk, net zoals bij de mens. De kalfjes worden dan weggenomen en de melk wordt afgekolfd voor menselijke consumptie.

Een koe wordt 2 tot 3 keer per dag gemolken, goed voor zo’n 27 liter per dag of zo’n 8000 liter per jaar. Ter vergelijking: een kalfje drinkt zo’n 10 tot 15 liter per dag. Die overmaat put melkkoeien volledig uit. Ze zijn na 5 jaar volledig op, terwijl ze in normale omstandigheden tot wel 20 jaar kunnen worden. 

Vele melkkoeien worden vroegtijdig afgevoerd naar het slachthuis, omdat ze te uitgeput zijn om nog ‘genoeg’ melk te produceren. Of ze sterven aan hun ziektes nog voor ze het slachthuis bereiken. In 2021 bezweken er 111.000 runderen in Vlaamse stallen.

De meest voorkomende ziektes zijn:

  • ondervoeding;
  • wonden (gemiddeld zo groot als een handpalm);
  • gedeeltelijk blootliggende botten;
  • zweren op de hoeven;
  • ontstoken gewrichten;
  • ontstekingen aan de uier.

 

We Animals Media

“Die overmaat put melkkoeien volledig uit. Ze zijn na 5 jaar volledig op, terwijl ze in normale omstandigheden tot wel 20 jaar kunnen worden.”

3. Legkippen

97% van de onderzochte kippen uit de studie had een gebroken borstbeen of andere gebroken botten. 97%. Laat dat even doordringen. Een kip zonder gebroken botten is bijna een uitzondering.

Kippen in de industrie leggen zoveel eieren dat ze enorm veel calcium verliezen. Dat is nefast voor hun botten. De dieren lopen botbreuken op onder het gewicht van hun eigen lichaam. Het gevolg is dat ze niet meer rechtop kunnen staan of zitten, laat staan bewegen. Wist je dat een wilde kip 20 eieren legt per jaar, waar een selectief gekweekte legkip uit de industrie er 320 legt?

 

We Animals Media

Omdat er in Vlaanderen zoveel kippen dood opgehaald worden, worden de aantallen in ton of in bakken uitgedrukt. Het zijn er zoveel dat ze de individuen zelfs niet tellen. Zo’n bak met gestorven kippen weegt tussen de 50 en 200 kilo. Als je zelf de berekening maakt, kom je uit op 2,7 miljoen kippen per jaar. En die berekening is nog niet compleet: reken er nog de 15 miljoenen kuikens bij die verhakseld worden vlak na de geboorte.

“Wist je dat een wilde kip 20 eieren legt per jaar, tegenover de 230 eieren van een legkip? “

Geen verschil tussen bio en conventionele veehouderij

Een belangrijke conclusie uit de studie is dat dieren uit de bio-industrie even hard lijden als dieren uit de conventionele veeteelt.

De ‘extra ruimte’ die dieren uit de bio-industrie krijgen, zijn minieme oppervlaktes die ze vaak niet eens ten volle kunnen benutten. Te veel dieren houden op te kleine oppervlaktes is en zal altijd problemen met zich meebrengen: é én enkele fout kan enorm veel dieren fataal worden.

Bovendien geldt in elke dierindustrie: ‘Doden, niet genezen’. Dieren genezen kost te veel geld. Ze laten sterven of vermoorden is een pak goedkoper.

Hoelang laten we deze ellende nog toe?

Een leven in de dierindustrie is geen leven, dat moge duidelijk zijn. Bite Back verzet zich actief tegen elke vorm van mishandeling en uitbuiting van dieren. Wil je meer info lezen over de dierindustrie en de acties die wij tegen deze grote speler ondernemen, abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Of volg ons op sociale media en deel onze berichten – zo help je ons om informatie te verspreiden.

Wil je je inzetten voor deze dieren, en mee sleutelen aan campagnes of deelnemen aan acties? Meld je dan aan als activist, en wij nemen contact met je op om te bekijken hoe we samen de dieren kunnen helpen.

Ook kan je ons financieel steunen: zo bied je ons fondsen om onderzoek te doen, acties te organiseren, informatiebrochures te drukken en actiemateriaal te bestellen. Doe een gift of word lid en doe een maandelijkse bijdrage.

 

Samen sterk voor de dieren.

Lees meer blogposts over de industrie:

Bronnen: