FAQ – Eitjes van kippen uit de tuin: opeten of toch maar niet?

09-11-2021

 

 

“Mag je de eieren opeten van gezonde, goed verzorgde kippen in je tuin?” 

 

Het is een veelgestelde vraag die we pas kunnen beantwoorden als we aandacht besteden aan een paar andere vragen, zoals: “Waarom leggen kippen eigenlijk zoveel onbevruchte eieren?” En “Waarom zijn er zoveel hennen ten opzichte van hanen?” Lees snel verder en ontdek de antwoorden op jouw vragen.


De kip: een kennismaking

Kippen worden vaak afgeschreven als domme dieren. In de werkelijkheid zijn ze echter slim, gevoelig en sociaal en hebben ze elk een eigen persoonlijkheid. Enkele feiten:

 • Ze onthouden dingen even goed als de meeste primaten.
 • Ze kunnen deductief redeneren, wat een kind pas vanaf 7 jaar kan.
 • Ze beschikken over zelfcontrole.
 • Ze doen aan non-verbale communicatie en kennen 24 verschillende kreten.
 • Ze hebben heel wat emoties en kunnen zich zowel angstig als verwachtingsvol voelen. 
 • Hennen zijn zorgzame moeders, die een band opbouwen met hun kuikens nog voordat ze geboren zijn.

 

De beste dierenrechtenfotografen #WereldFotografiedag

 

Waarom leggen kippen zoveel onbevruchte eieren?

Kippen leggen van nature maar 10 tot 15 eieren per jaar. En normaal doen ze dat met het doel kuikens op de wereld te zetten en zich dus voort te planten. 

Waarom leggen ze dan tot wel 300 onbevruchte eieren per jaar? Het antwoord is: de mens. De mens heeft hen selectief gefokt, omdat ze steeds meer en meer eieren wilden. Door die manier van fokken, leggen kippen gigantisch veel eieren die daarbovenop onnatuurlijk groot zijn. 

 

Is de eiproductie nadelig voor de gezondheid van een kip? 

Kippen werden dus selectief gefokt om meer eieren te leggen. En dat heeft tot op vandaag nadelige gevolgen voor hun gezondheid.  

De onnatuurlijke eiproductie is zowel nadelig voor de hennen die de eieren leggen, als voor de hanen die bij de geboorte vergast of versnipperd worden. Hanen hebben namelijk geen economische waarde, waardoor ze – ook in de biologische teelt of bij die vriendelijke boer om de hoek – meteen gedood worden. ‘Blije’ kippen kopen en houden, betekent dus dat je dat systeem mee in stand houdt. 

Een ei produceren – wat 24 tot 26 uur duurt – kost bovendien heel wat energie. Het is fysiek uitputtend. Het zorgt voor een tekort aan vitaminen en mineralen, zoals calcium. Een kip gebruikt namelijk calcium om een eischaal te produceren. Aangezien die vitamine belangrijk is voor stevige botten, leidt het tekort tot zwakke en soms zelfs gebroken botten. 

Maar er zijn nog een pak andere ziektes ten gevolge van de overmatige eiproductie, zoals ‘eierbinding’, wat wil zeggen dat het ei vast komt te zitten. Zo kunnen er infecties ontstaan en kan het weefsel van de kip beschadigd raken. Het ei blokkeert in dat geval ook de ontlasting. 

Zulke ziektes bezorgen de kip heel wat stress en zonder behandeling, die ze in de meeste gevallen niet krijgen, zijn ze dodelijk

 

7 recepten voor een heerlijk vegan paasfeest

 

 

Wanneer is het ok é om kippen te houden in de tuin? 

Op de vraag of vegans kippen zouden houden, is het antwoord ja! Maar dan hoogstwaarschijnlijk enkel kippen die gered werden van de slacht. Zij zijn vaak zo uitgeput dat ze de calcium uit hun eieren meer dan nodig hebben. De verzorging van de kippen staat dus op de eerste plaats, niet de eieren. 

 

Goede verzorging: tips

Hoewel ze in de tuin zitten, zijn kippen gevoelige huisdieren die affectie wel degelijk op prijs stellen. Op volgende manieren kan je hun leven zo aangenaam mogelijk maken: 

 • Een dierenartsbezoek als ze ziek zijn, is geen overbodige luxe. Het is mogelijk om je kippen te laten vaccineren tegen ziektes én om de eiproductie met een Suprelorinimplantaat tegen te gaan. Dat implantaat kan de negatieve gevolgen van het onnatuurlijke fokken gedeeltelijk verminderen. 
 • Heb je geen tijd om het kippenhok droog en proper te houden? Dan raden we het af kippen te houden. Het zijn namelijk lieve dieren die, net zoals ook ieder mens, liever niet in hun eigen uitwerpselen zitten.
 • Aangezien veel kippen een calciumtekort hebben door de eiproductie, is het voordelig hun eieren te laten liggen. In de meeste gevallen eten ze de eitjes op, zeker als je ze voor hen openmaakt. Wat je ook kan doen, is een roerei maken van hun eieren en hen dat te eten geven. Zij hebben er tenslotte hard voor gewerkt! 🙂 

Conclusie 

 • Kippen zijn lieve huisdieren die, net zoals honden en katten, de nodige verzorging verdienen. De eieren die ze produceren eten ze beter zelf, zodat ze hun vitaminetekorten, veroorzaakt door de overmatige eiproductie, kunnen aanvullen. 
 • Als vegans kippen houden in de tuin, zijn dat hoogstwaarschijnlijk kippen die gered werden van de slacht. Door kippen te kopen van een handelaar draag je namelijk bij aan praktijken waarbij mannelijke kuikens vergast of versnipperd worden. 

Ben je dus enkel geïnteresseerd in een ruilhandel met je kippen: hun eieren in de ruil voor kost en inwoon? Dan hopen we dat je daar, na het lezen van dit artikel, anders over denkt 🙂   Het zijn namelijk lieve dieren, die in sommige gevallen echt affectie vragen en geven.

BRONNEN

-Dierenkliniek De Ark. (z.d.). Legproblemen bij de kip. Legproblemen bij de kip | Dierenkliniek de Ark
-Capps, A. (2014). Eggs: What Are You Really Eating?
Eggs: What Are You Really Eating? (freefromharm.org)
-Winters, E. (z.d.).
Why don’t vegans eat backyard eggs? SURGE | Why don’t vegans eat backyard eggs? (surgeactivism.org)
-Animal Rights (2020). (EENDAGS)HAANTJES.
https://www.animalrights.nl/eendagshaantjes
-EVA vzw. (z.d.). Over kippen. https://www.evavzw.be/pagina/over-kippen
-Kraaijvanger, C. (2017). Kippen zijn veel intelligenter dan je denkt. https://www.scientias.nl/kippen-intelligenter-dan-denkt/
-Marino, L. (2016). Thinking Chickens: A Literature Review of Cognition, Emotion and Behavior in the Domestic Chicken, Animal Cognition.
-De Roy, L. (2018). De intelligentie van honden is niet uitzonderlijk. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/01/de-intelligentie-van-honden-is-niet-uitzonderlijk/
-Dingemans, E. (2020). Ex-legkipjes: ‘Wij zien kippen als individuen met eigen karakters’. https://www.veganisme.org/ex-legkipjes-wij-zien-kippen-als-individuen-met-eigen-karakters/

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...