Waarom eten we geen ei?

14-10-2022

Vandaag is het Wereld Ei Dag. Een dag waarop eieren in de spotlight staan. Wij stellen ons daar echter vragen bij. Hoe zit het met de dieren die de eieren moeten leggen? Wat voor leven leiden kippen in de eierindustrie? Is bio beter? En wat met eitjes van de kippen uit de tuin?

De kip als legmachine

De voorouder van de kip legde zo’n 20   30 eieren per jaar. De kippen legden eieren om zich voort te planten, net zoals alle andere vogels dat doen. De huidige kippen zijn echter doorgefokt, geselecteerd op hun broed capaciteiten, en worden onder onnatuurlijke omstandigheden gehouden, zodat ze tot 300 eieren per jaar leggen. Stel je voor wat een impact dit heeft op haar lichaam. De druk op haar organen is zo hoog, dat ze vaak ontstekingen krijgen en dat haar organen het soms helemaal laten afweten.

Een kip in de eierindustrie wordt na een miserabel leven, na zo’n 16 maanden afgedankt met een rit naar het slachthuis. Heel wat kippen die – altijd buiten de industrie – de vrijheid krijgen om zichzelf te zijn, kunnen ouder dan 10 jaar worden.

Een kort en beroerd leven

Legkippen zitten samengehokt in te krappe stallen en kunnen geen natuurlijk gedrag stellen. Hun snavels worden reeds als kuiken, zonder verdoving, afgeknipt. Velen ervaren hierdoor een chronische pijn. De dieren krijgen nauwelijks frisse lucht, hebben weinig bewegingsvrijheid en geen mogelijkheid om een een stofbad te nemen of een nest te bouwen. Dingen die tot de basisbehoeften van kippen behoren. Veel leghennen halen de periode van 16 maanden dan ook niet.

Als je bedenkt dat er zo’n 50 miljoen kuikens uitgebroed worden om als leghen te dienen, dan weet je dat de helft hiervan haantjes moeten zijn. Haantjes die waardeloos zijn voor de eierindustrie omdat ze geen eieren kunnen produceren. Haantjes die geen dag oud worden, want ze worden meteen na het bepalen van hun geslacht vergast of versnipperd. Een gruwelijke dood voor een dier dat makkelijk 10 jaar oud kon worden. In Europa gaat het over zo’n 320 miljoen eendagskuikens per jaar.

Waarom we geen eieren eten?
Âé Jo-Anne McArthur / Animal Equality / We Animals Media

Is bio beter?

Kippen in biologische stallen krijgen zowel binnen als buiten iets meer ruimte. Hun snavels mogen daarnaast niet afgeknipt worden. 

De omstandigheden waarin de dieren gehouden worden lijken dus wel beter, maar een werkelijke verbetering van hun welzijn is het niet. ‘Biologische’ kippen lijden vaker aan infecties en ziektes en zijn vaker het slachtoffer van wormen en mijten, omdat ze minder of geen medicatie mogen krijgen. De hennen hebben meer plaats, maar verenpikken blijft een groot probleem. De dieren pikken elkaar regelmatig dood. 

Ook voor bio legkippen geldt dat ze richting slachthuis gaan wanneer ze minder eieren leggen. Het transport en het slachten gebeurt steeds op dezelfde manier als in de reguliere dierindustrie.

Wat met eieren van kippen uit de tuin?

Het leggen van eieren vergt veel energie van een kip. De voedingsstoffen die in eieren zitten, moet de kip zelf ook weer opnemen. Die voedingsstoffen kan een kip evengoed halen uit haar eigen eieren. Je kunt daarom de eitjes van de kippen in een schaal breken, zodat ze hier zelf weer van kunnen peuzelen waardoor ze de nutriënten opnemen die ze nodig hebben. 

Een kip gaat voor een nest vol eieren waarop ze kan broeden. Als je telkens eieren bij haar weghaalt, zal ze weer opnieuw eieren gaan leggen. Je onderbreekt haar proces. Een oplossing hiervoor is om de eitjes weg te halen, terug te geven als voeding voor de kip, en kalkeieren in de plaats te leggen. Zeker als er een haan bij de kippen zit, is dit een goede oplossing. Je wilt immers niet m é ér dieren. Er zitten namelijk heel wat kippen, en vooral hanen, op een goede thuis te wachten.

Bovendien is er voor bijna alle hennen die in een achtertuin zitten, ooit een haan gestorven. Zelfs bij hennen afkomstig van een hobbykweker of een familielid. De haantjes zijn vaak ongewenst doordat ze kraaien en geen eieren leggen, daarom eindigt hun leven vaak vroegtijdig met de dood… Hoe meer mensen er eieren blijven eten, hoe meer dieren er moeten sterven. Dieren zijn er niet om voor ons te dienen, ze hebben hun eigen bestaansrecht zonder dat we iets van hen moeten verwachten.

Foto door EligeVeganismo | We Animals Media

Sociale en communicatieve dieren

Elke kip heeft haar eigen karakter. Ze vormt vriendschapsbanden met andere kippen en ze communiceren met elkaar. Zo kunnen ze aangeven wanneer ze zich comfortabel voelen maar ze waarschuwen elkaar ook wanneer ze een roofdier zien. Een moederkip koert en neuriet al tegen haar kuikentjes wanneer ze nog in het ei zitten. Wanneer de kuikens geboren worden, observeren ze hun moeder en andere kippen, waardoor ze dingen leren. 

Kippen houden van zonnebaden, scharrelen en stofbaden nemen. Ze dromen, net zoals wij. Kippen zijn dieren die als gebruiksvoorwerp en productie-eenheden aanzien worden in een industrie die enkel zoveel mogelijk winst wil maken. Kippen zijn echter ook dieren die emoties ervaren, communiceren, banden aangaan en intelligent zijn. 

Stop de Dierindustrie

Als mens kunnen we prima leven zonder het eten van ei. In deze blogpost vind je een aantal heerlijke recepten waar geen ei voor nodig is! Bovendien kom je ook zonder het eten van ei aan voldoende eiwitten. Eiwitten die gezond zijn, beter zijn voor het milieu én echt diervriendelijk zijn. 

Je kunt als consument er voor kiezen om geen ei meer te eten en gebruiken. Maar je kunt er ook voor kiezen om de industrie die verantwoordelijk is voor dit leed onder de loep te nemen en onder druk te zetten. Bite Back zet zich in op diverse manieren in tegen de eierindustrie en alle andere onderdelen van de dierindustrie. We werken aan een samenleving die dieren als individu ziet, waarin ze niet tegen hun wil in gebruikt worden. Help mee bouwen aan een betere wereld, steun ons met een donatie of word activist!

Eenmalige donatie


Steun onze werking voor de dieren met een donatie: