Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het varken en het computerspelletje: 5 wetenschappelijke inzichten die tonen hoe slim varkens zijn

Varkens. Ze hebben de reputatie dom en lui te zijn. Maar geef ze spelconsole en ze spelen erop los. Echt waar, dat hebben wetenschappers écht onderzocht. En maar goed ook. Want zo doorbreken ze het stereotype dat varkens niet intelligent zouden zijn. Hieronder lees je een greep uit het wetenschappelijke onderzoek met varkens in de hoofdrol, dat aantoont dat een varken niet thuishoort op je bord, maar wel … in je gamersstoel!

1.      Wist je dat varkens een joystick kunnen besturen?

Op een dag kregen de varkens Omelet, Hamlet, Ivory en Ebony een computerscherm en een joystick –  een soort spelconsole – voor hun neus. Met de nodige beloningen, snoepjes en aanmoedigen, leerden de varkens al snel dat ze de bewegingen op het scherm konden beïnvloeden door met hun snuit de joystick te bewegen.

Het spel was oorspronkelijk gemaakt voor chimpansees die tegelijkertijd naar het scherm konden kijken en met hun handen de joystick konden bedienen. Voor varkens was het net iets moeilijker: ze moesten afwisselend van het scherm naar de joystick kijken, en met het scherm nog in gedachten de joystick in de juiste richting duwen. Ze begrepen dus het concept van het spelletje én demonstreerden ondertussen hun behendigheid.

2.      Wist je dat varkens een spiegel kunnen gebruiken?

Zet een spiegel in de omgeving van een varken en na een tijdje zullen ze in staat zijn om die spiegel in hun voordeel gebruiken. Een onderzoek heeft namelijk aangetoond dat varkens verborgen voedsel – dat zichtbaar is in de spiegel, maar niet zonder – kunnen lokaliseren. Zonder tijd om aan de spiegel te wennen, proberen ze het voedsel dat ze in de spiegel zien, achter de spiegel te zoeken. Maar geef ze een tijdje om hun omgeving aan de hand van de spiegel te ontdekken en ze rennen zonder twijfel naar de juiste plek.

3.      Wist je dat varkens snel bijleren en een heel goed geheugen hebben?

Een Weens onderzoek heeft aangetoond dat biggen kunnen leren hoe ze een doos moeten openen, enkel en alleen door goed op te letten hoe hun moeder dat doet. En wat het onderzoek nog interessanter maakte, was dat de biggen beter presteerden als ze pas de volgende dag op de taak werden getest. “Blijkbaar onthielden ze wat ze waarnamen en konden ze het correct reproduceren wanneer dat nodig was”, aldus de wetenschappers. Ook een half jaar later slaagden ze nog steeds met glans voor de test.

4.      Wist je dat varkens heel fijngevoelig zijn?

Varkens kunnen het gedrag van hun soortgenoten heel goed lezen. Zet bv. twee varkens samen waarvan de ene weet dat er iets positiefs staat te gebeuren (en daar blij om is), dan zal het onwetende varken dat gedrag oppikken, juist lezen en bijgevolg ook blij zijn. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar: als het ene varken gespannen is, dan zal het andere ook gestrest zijn omdat hij of zij voelt dat er iets niet pluis is.

Dat leidt er soms toe dat varkens hun gestreste soortgenoten uit hachelijke situaties proberen te redden, door bv. de kooi van een ingevangen soortgenoot te openen. 

5.      Wist je dat varkens heel stiekem kunnen zijn?

Varkens kunnen gebruikmaken van de kennis van andere varkens, door hen te volgen naar een geheime of verborgen voedselplek. Ze voelen juist aan dat de anderen iets weten waar zij zelf nog niet van op de hoogte zijn. En als ze zelf zo’n geheim plekje hebben en niet willen dat een ander varken met hun buit gaat lopen, dan vermijden ze de plek waar het lekkers ligt om de buit niet prijs te geven. Een goede tip om het vegan lekkers in de keukenkast te beschermen?

Bovenstaande studies tonen aan dat varkens heel intelligent zijn, maar vermelden ook dat waar en hoe varkens opgroeien een grote invloed heeft op hun capaciteiten. Hun vermogen om te leren en problemen op te lossen gaat sterk achteruit wanneer ze in kale stallen opgroeien die hun nieuwsgierigheid niet prikkelen en waar ze hun speelse zelf niet kunnen zijn. In de industrie lopen varkens cognitieve stoornissen op door de kale, onnatuurlijke omgeving waarin ze opgroeien.

 

Is intelligentie echt zo belangrijk?

Dat varkens slimme dieren zijn, dat staat buiten kijf. Maar of ze nu slimmer zijn dan honden of peuters (wat ³ ³k bewezen is), doet er eigenlijk niet toe. We zorgen voor honden en kinderen omdat ze levende wezens zijn met een bewustzijn en een brede waaier aan emoties, zoals pijn en geluk. Dat is wat ons verbindt. We leven en willen allemaal in leven blijven, liefst zo lang mogelijk. Daarom kiezen we ervoor om varkens, net zoals honden en peuters, geen pijn te doen.  

Wil je meer weten over varkens in de dierindustrie?

Lees hier meer over vroegtijdige sterftes in de dierindustrie;

lees hier meer over hoe intelligente, gevoelige dieren as varkens behandeld worden in slachthuis Sus Campiniae;

lees hier meer over de intelligentie van koeien;

of abonneer je op onze nieuwsbrief en krijg nieuws uit de dierindustrie direct in je mailbox.

Pigs learn what a mirror image represents and use it to obtain information – ScienceDirect

https://www.vetmeduni.ac.at/en/university/infoservice/press-releases/press-releases-2017/kune-kune-piglets-possess-social-learning-skills-and-have-an-astonishingly-good-memory

Can Pigs Empathize? – Scientific American Blog Network

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/pigs-can-learn-play-video-games-if-tempted-treats-180977018/

https://www.wired.com/2009/10/pigs-and-mirrors/#:~:text=In%20just%20five%20hours%2C%20an,a%20certain%20level%20of%20awareness.

https://sentientmedia.org/pig-intelligence/

Observation of rescue behaviour in wild boar (Sus scrofa) | Scientific Reports (nature.com)

Varkens zijn intelligente, gevoelige dieren die een waardig leven verdienen, ver van de industrie. Bite Back verzet zich actief tegen elke vorm van mishandeling en uitbuiting van dieren. Wil je meer info lezen over de dierindustrie en de acties die wij tegen deze grote speler ondernemen, abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Of volg ons op sociale media en deel onze berichten – zo help je ons om informatie te verspreiden.

Wil je je inzetten voor deze dieren, en mee sleutelen aan campagnes of deelnemen aan acties? Meld je dan aan als activist, en wij nemen contact met je op om te bekijken hoe we samen de dieren kunnen helpen.

Ook kan je ons financieel steunen: zo bied je ons fondsen om onderzoek te doen, acties te organiseren, informatiebrochures te drukken en actiemateriaal te bestellen. Doe een gift of word lid en doe een maandelijkse bijdrage.

 

Samen sterk voor de dieren.