Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De eerste editie van het Festival Plantbased ging afgelopen zondag door in buurthuis Citizen’s corner te Schaarbeek, Brussel. XR Animal bracht organisaties, foodtrucks, vegan winkels en sprekers bij elkaar en zorgde zo voor een gevarieerde mix van mogelijkheden.

 

BITE BACK STAND

Het doel van onze stand is altijd tweeledig: we geven zo veel mogelijk informatie over de dieren, onze doelstellingen om die dieren te helpen, onze manier van werken, en de verschillende manieren waarop mensen daartoe kunnen bijdragen. We hebben zo pakken flyers bij over het dolfinarium, veganisme (boordevol lekkere recepten), het lot van de dieren in de industrie, enz. We gaan graag met geïnteresseerden in gesprek, of geven meer informatie over onze leden- en vrijwilligerswerking.

Daarnaast sprokkelen we fondsen voor onze werking door het verkopen van merch en boeken. Draag dierenrechten uit met een van onze t-shirt of tote bags, en steun door die aankoop onze werking. Ook op de boeken die we verkopen – zowel vegan kookboeken als informatieve boeken over activisme, de geschiedenis van dierenrechten, filosofie,… – maken we een klein beetje winst die direct weer in onze werking gestoken wordt.

 

 

 

 

LEZING – 10 jaar dierenrechtenactivisme

Jo Dirix, naast voorzitter van Bite Back ook al meer dan tien jaar activist voor onze en andere organisaties, sloot het festival af met een lezing. Hij deelde z’n ervaringen rond dierenrechtenactivisme en stelde de belangrijke vraag: wat doen we goed in onze beweging, maar wat kan er ook beter? Waarom is er zo’n groot verloop binnen activisme; waarom zijn mensen vaak aanvankelijk enthousiast maar raken ze even vaak opgebrand? Waarom komen er elk jaar meer vegan opties bij in de rekken van je favoriete supermarkt, maar worden er elk jaar toch evenveel of zelfs meer dieren geslacht? 

Jo beantwoordde deze vragen vanuit zijn eigen ervaringen en had het over community care, de helende werking van sanctuaries, de tactieken die we gebruiken als activisten en hoe we onze kostbare tijd zo efficiënt mogelijk kunnen besteden. Een omschakeling van vegan outreach (druk op de individuele consument) naar gerichte drukcampagnes (druk op bedrijven en politieke instanties) kwam onder meer als antwoord naar boven.

Omdat Bite Back dit jaar 20 kaarsjes uitblaast, zullen er de komende maanden nog meer info-momenten en lezingen plaatsvinden. Houd onze kalender in het oog om op de hoogte te blijven.

 

 

 

Bedankt aan XR Animal voor de organisatie en fijne uitwerking van dit festival. Een dag doorbrengen onder gelijkgestemden in een gezellige, informele stemming, is minstens zo belangrijk om je als activist te kunnen blijven inzetten voor dierbevrijding en dierenrechten.

Danku aan de vrijwilligers die hielpen achter de stand en aan iedereen die ons steunde met een aankoop, een gift, of een goed gesprek.