Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dierenrechtenorganisatie Bite Back voert al bijna 10 jaar actie aan de poort van het Brugse dolfinarium. Ook afgelopen zondag stond een delegatie activisten op post om bezoekers te sensibiliseren en het dierenleed in een dolfinarium aan te kaarten. Boudewijn Seapark is het enige dolfinarium in België en houdt acht dolfijnen. Minister Weyts buigt zich al sinds 2019 over de vraag of er in België nog plaats is voor een dolfinarium. Onlangs verklaarde hij in het parlement voor juli een uitspraak te zullen doen over het voortbestaan van het dolfinarium. 

Actie tegen het dolfinarium van Boudewijn Seapark

Afgelopen zondag vatten we met een vijftiental activisten post aan de toegangspoort van het Seapark. We droegen boodschappen uit als “Weyts, houd woord” en “Dolfijnen horen niet thuis in een dolfinarium”. Bezoekers van het Boudewijn Seapark kregen een folder van ons met informatie over het verschil tussen het leven van dolfijnen in gevangenschap versus in het wild. 

Een groot aantal van de bezoekers kwamen voor de platenbeurs op deze locatie en steunden volmondig onze boodschap. Dankzij onze folder kregen de bezoekers meer informatie, maar konden ze ook onze petitie voor een dolfinariumvrij België tekenen.

De activisten blijven strijdvaardig voor de dolfijnen, zelfs in degietende regen en gure wind.

Duidelijk doel

Bite Back stelt een duidelijk doel: een Vlaams verbod op het houden van dolfijnen. In Wallonië en Brussel is dat verbod er al. Een dergelijke wet zou het einde betekenen – of ten minste inluiden – voor het Boudewijn Seapark. 

Dolfinaria en het gevangen houden van zeezoogdieren in het algemeen is al lange tijd hot topic.“Dolfijnen en walvisachtigen worden depressief in de kleine bassins en gaan soms zelf over tot automutilatie. Dat kunnen we toch niet langer laten gebeuren onder het mom van entertainment of educatie?

Verhoogde druk

Sinds 2019 verhoogt Bite Back de druk: Minister van dierenwelzijn Ben Weyts liet weten dat hij tijdens zijn legislatuur het houden van dolfijnen in gevangenschap zou herbekijken. Daarbij zou ook een uitdoofscenario voor het dolfinarium op tafel liggen. Bite Back organiseerde een petitie, die ondertussen al meer dan 11.000 keer getekend werd. De dierenrechtenorganisatie overhandigde de petitie aan het kabinet van minister Weyts en voerde een gesprek met een medewerker dierenwelzijn. Toen werd er nog in alle talen gezwegen over wat de uitkomst zou zijn van het onderzoek dat Weyts naar het Brugs dolfinarium laat voeren. In het parlement kondigde hij onlangs aan dat er nu toch eindelijk een uitspraak zou volgen, voor het zomerreces van dit jaar.