Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ongehoord bracht op dinsdag 11 april beelden uit van mishandelde kalfjes in verdeelcentra van Vanlommel NV en de Kempense Exportstal. Bite Back vroeg op donderdag 13 april aan Carrefour en Delhaize om het kalfsvlees van Vanlommel uit de rekken te halen. De supermarktketens weigerden dit. Ze zeggen veel belang te hechten aan dierenwelzijn, maar in realiteit zien we dat ze zich snel tevreden stellen. Zo vinden ze de maatregelen die Vanlommel zal nemen – het dragen van bodycams en meer camera’s plaatsen op de bedrijven – voldoende.

Wij stellen er ons echter veel vragen bij. Wie zal deze camerabeelden bekijken? Hoe vaak? Wie komt op voor de belangen van de kalveren? Het lijkt de zoveelste poging om zichzelf op de borst te kloppen dat ze toch “echt diervriendelijk” werken. In realiteit kan dierenwelzijn en diervriendelijkheid echter nooit samengaan met het gebruiken en doden van de dieren.

We geven echter niet op. Je kunt ook jouw lokale supermarkt aanspreken. Ligt er kalfsvlees met de codes (E)Eg2 en/of (E)EG2/1? Dan komt dat uit het slachthuis van Vanlommel NV, onlosmakelijk verbonden met het verdeelcentrum waar de vreselijke beelden gemaakt werden. Schrijf of spreek je lokale supermarkt aan. Dat kun je eventueel doen met behulp van onze voorbeeldbrief:

 

Voorbeeldbrief

Beste, 

Ongehoord.nl bracht op dinsdag 11 april beelden uit van kalveren die in verdeelcentra van Vanlommel NV werden mishandeld. Ik merkte dat het kalfsvlees dat uw winkel aanbiedt onder de code (E)EG2 en/of (E)EG2/1 volgens de database van FAVV uit het slachthuis van Vanlommel komt. 

Uw winkelketen gaat er prat op waarden als dierenwelzijn uit te dragen. Thans begaat een onderaannemer wreedheden tegen dieren. Ik wil u dan ook met aandrang vragen het vlees van Vanlommel te weigeren en verwijderen uit uw aanbod. 

De woordvoerders van zowel Delhaize als Carrefour lieten aan dierenrechtenorganisatie Bite Back vzw weten dat zij tevreden zijn met het plaatsen van extra camera’s in de betreffende bedrijven en extra opleiding van het personeel. Maar er worden geen details gegeven door wie en op welke basis dit gecontroleerd zal worden. De enige juiste oplossing is om dit vlees uit de rekken te halen. De beelden zijn duidelijk: dit is vlees van mishandelde kalfjes. 

Ik kijk uit naar uw antwoord en initiatief.

Hoogachtend

/jouw naam/