Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Afgelopen woensdag, 15 maart, organiseerde Bite Back samen met Animal Rights een actie in hartje Oostende om te protesteren tegen de nakende komst van de zalmkwekerij van Columbi Salmon.

 

BEZWAAR

Dit bedrijf wilt het grootste bastion van kweekzalm in heel Europa neerplanten in Oostende. Hiertoe kregen ze reeds een vergunning van de provincie West-Vlaanderen. Hoewel Columbi Salmon op heel veel belangrijke praktische vragen geen antwoord kan geven, en er veel hiaten zitten in hun plannen, moest het bedrijf zelfs geen milieueffectenrapport voorzien om die vergunning te bekomen. 

Samen met o.a. Animal Rights, Gaia, Sea Shepherd, WWF, Bond Beter Leefmilieu en Climaxi, dienden we bezwaar in tegen de komst van de kwekerij. Na het toekennen van de vergunning ging een deel van de organisaties in beroep tegen die beslissing. De actie in Oostende moest het streven om de kwekerij te stoppen, kracht bijzetten.

 

 

 

SAMEN IN ACTIE

Bijna 60 activisten van Gaia, Climaxi, Sea Shepherd, Animal Rights en Bite Back kwamen woensdagmiddag samen op het centrale Sint-Paulus-en-Petrusplein. De pers werd uitgenodigd en was talrijk aanwezig; er werden radio- en televisie-interviews afgenomen. De actie kwam in het VRT-nieuws, KW, Focuswtv, Het Nieuwsblad, HLN, Vilt, op Joe & Qmusic, Radio2 West-Vlaanderen en Radio Noordzee. Onze boodschap was duidelijk: de gigantische zalmkwekerij, die jaarlijks 2,5 miljoen zalmen zou houden en slachten, mag er niet komen.

 

Stop De Visserij

Dit in de eerste plaats om het dierenleed: de zalmen zouden permanent stress ervaren, te beurt vallen aan ziektes en parasieten, en al op de jonge leeftijd van twee jaar brutaal om het leven gebracht worden. Daarnaast zou zo’n grote kwekerij ook desastreuze gevolgen hebben voor het milieu: het bedrijf kan momenteel bijvoorbeeld nog geen antwoord geven op de vraag waar ze naartoe zouden gaan met de miljarden liters afvalwater.

De activisten stelden zich op aan weerskanten van het plein; de passerende auto’s moesten zo tussen de banners en pancartes door rijden. We lieten samen met Animal Rights protestpancartes maken: ‘Stop de visserij’ stond er te lezen. Elk van de deelnemende organisaties vaardigde een spreker af die een pakkende speech gaf, elk met een eigen invalshoek. De speech van Anthe kan je hier nalezen. 

 

 

Aan een infostand konden mensen meer informatie inwinnen over Animal Rights en Bite Back; ze werden te woord gestaan over de plannen van de kwekerij of konden een donatie doen voor onze respectievelijke campagnes. Enkele Oostendenaren sloten zich tijdens de actie aan bij het protest. Hoewel Columbi Salmon zonder veel problemen haar vergunning kreeg, zijn dus niet alle inwoners van de stad het eens met de komst van deze visfabriek. Niemand wil zo’n hoop dierenleed in z’n achtertuin hebben. 

 

De eindbeslissing ligt nu op het kantoor van minister Zuhal Demir: zij kan de beslissing van de provincie alsnog intrekken. Wij hopen dat er met een scherp oog gekeken wordt naar de plannen van Columbi Salmon, en dat de gevolgen op dier en milieu minstens in acht genomen worden. Net zoals alle andere dieren, mogen vissen niet lijden in het kader van voedselproductie. Vissen voelen pijn, stress, ongemak. Zalmen zwemmen duizenden kilometers in hun leven, en gaan tijdens het paarseizoen terug naar hun geboorteplek om zich voort te planten. Ze zijn erg slim en vinden de weg naar huis terug aan de hand van de chemische samenstelling van het water. Hier lees je meer over kweekvis; hier lees je meer over aquacultuur.

 

 

 

Bedankt aan de deelnemende organisaties.

Bedankt aan alle activisten die afzakten naar Oostende!