Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Konijnen zijn sociaal, slim, donzig en ontzettend entertainend om naar te kijken. Ze komen in het wild voor in voornamelijk bossen, velden en zandvlaktes en worden in menig gezin als huisdier gehouden.

Spijtig genoeg wordt konijn ook nog steeds gegeten – en dus gefokt, opgekweekt en geslacht. De konijnenvleesindustrie in België bestaat uit een vijftiental konijnenstallen en twee konijnenslachthuizen

De dieren, die van nature uit stressgevoelig maar zachtaardig zijn, lijden enorm in deze industrie. 

Met onze campagne Stop Konijnenleed willen we de industrie die konijnenvlees voortbrengt ontmantelen. We willen consument, verdeler, fokker en overheid laten inzien dat deze dieren meer zijn dan hun vlees, en dat hun belangen en welzijn systematisch geschaad wordt.

Beelden Ongehoord | Konijnenstal Konzo in Hoogstraten

Ongehoord bracht in januari 2024 undercoverbeelden naar buiten van konijnenstal Konzo, een fokkerij in Hoogstraten, gerund door Yves de Bie die 20 000 konijnen houdt. In de sector en daarbuiten staat Konzo bekend als voorloper in Dierenwelzijn.

De beelden tonen echter zieke, gewonde en dode dieren, en mishandeling bij het transport.

De dieren worden behandeld als producten. De werknemers worden onder druk gezet om op zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk dieren te laden.

Inspectieverslagen dierenwelzijn | Konijnenslachthuis Van Assche in Deinze

Wanneer de konijnen na 70 dagen in een konijnenhouderij (en dus -vetmesterij) op transport gaan, is hun eindbestemming het slachthuis. Bite Back keek de inspectieverslagen Dierenwelzijn in van de periode 2022-2023. Op 27 van de 52 controles werden er – vaak meerdere – dierenwelzijnsovertredingen vastgesteld. De konijnen worden vaak niet voldoende verdoofd, zitten vast in de transportband, worden met koud water natgespoten en worden op elkaar gestapeld getransporteerd.

Lees hier meer over slachthuis Van Assche.