Foto’s boven: We Animals Media
Konijnen zijn sociaal, slim, donzig en ontzettend entertainend om naar te kijken. Ze komen in het wild voor in voornamelijk bossen, velden en zandvlaktes en worden in menig gezin als huisdier gehouden.
Spijtig genoeg wordt konijn ook nog steeds gegeten – en dus gefokt, opgekweekt en geslacht. De konijnenvleesindustrie in België bestaat uit een vijftiental konijnenstallen en twee konijnenslachthuizen.
De dieren, die van nature uit stressgevoelig maar zachtaardig zijn, lijden enorm in deze industrie. Dat zien we in undercoverbeelden, inspectieverslagen en onderzoek.
Met onze campagne Stop Konijnenleed willen we de industrie die konijnenvlees voortbrengt ontmantelen. We willen consument, verdeler, fokker en overheid laten inzien dat deze dieren meer zijn dan hun vlees, en dat hun belangen en welzijn systematisch geschaad wordt.
KONIJNENVLEES = DIERENLEED
Momenteel voeren we actie tegen Lidl België. We hadden een gesprek met medewerkers van Lidl over de verkoop van konijnenvlees en bezorgden de winkelketen alle info over de mishandelde konijnen in zowel konijnenkwekerijen als -slachthuizen. Tot op heden kon de keten geen transparantie geven over haar leveranciers van konijnenvlees. Op hun website vertelt Lidl echter over parkkonijnenvlees als een diervriendelijk alternatief. Onderzoek toont aan dat parkkonijnen evenzeer lijden en dat het label geen welzijnsverbeteringen inhoudt.
Op heden ligt er weer parkkonijn in de Lidl-filialen. Stuur een mail naar Lidl met de vraag konijnenvlees niet meer aan te bieden volgende winter.
- Stuur een mail naar Lidl.
Konijnen lijden in fokkerijen | Konijnenstal Konzo in Hoogstraten
Ongehoord bracht in januari 2024 undercoverbeelden naar buiten van konijnenstal Konzo, een fokkerij in Hoogstraten, gerund door Yves de Bie die 20 000 konijnen houdt. In de sector en daarbuiten staat Konzo bekend als voorloper in Dierenwelzijn.
De beelden tonen echter zieke, gewonde en dode dieren, en mishandeling bij het transport.
De dieren worden behandeld als producten. De werknemers worden onder druk gezet om op zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk dieren te laden. Ze worden vastgegrepen bij hun oren, staart of vacht, wat verboden is op grond van de Europese wetgeving dierenwelzijn. Lees meer over Konijnenfokkerij Konzo en het lijden van konijnen in stallen hier.
Inspectieverslagen dierenwelzijn | Konijnenslachthuis Van Assche in Deinze
Wanneer de konijnen na 70 dagen in een konijnenhouderij (en dus -vetmesterij) op transport gaan, is hun eindbestemming het slachthuis. Bite Back keek de inspectieverslagen Dierenwelzijn in van de periode 2022-2023. Op 27 van de 52 controles werden er – vaak meerdere – dierenwelzijnsovertredingen vastgesteld. De konijnen worden vaak niet voldoende verdoofd, zitten vast in de transportband, worden met koud water natgespoten en worden op elkaar gestapeld getransporteerd.