Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bite Back voert actie aan konijnenslachthuis: “De dieren lijden van geboorte tot dood”

DeinzeDierenrechtenorganisatie Bite Back roept op om vlees van mishandelde konijnen uit de winkelrekken en van menukaarten te halen. De opvallende oproep komt er nadat er eind januari schokkende beelden opdoken uit een konijnenkwekerij in Hoogstraten. Maar ook in het grootste konijnenslachthuis van Vlaanderen wordt losjes omgesprongen met het welzijn van de dieren, blijkt uit onderzoek van Bite Back. We voerden vandaag dan ook actie aan het slachthuis in Deinze. 40 activisten namen plaats aan de poort van Van Assche: “Achter de muren van dit slachthuis gebeuren systematisch verschrikkelijke dingen; dit kan niet langer.”

Twee weken geleden reageerde Bite Back op de undercoverbeelden uit Vlaamse konijnenstal Konzo, naar buiten gebracht door organisatie Ongehoord. De beelden zorgden in de media en bij het publiek voor verontwaardiging en de dierenrechtenorganisatie lanceerde haar nieuwe campagne tegen konijnenvlees. Nu blijkt dat ook in konijnenslachthuis Van Assche in Deinze op regelmatige basis wantoestanden plaatsvinden, zonder dat dit bestraft of verbeterd wordt. Het slachthuis blijft gewoon verder subsidies ontvangen. Bite Back pleit voor een opheffing van de gehele konijnensector in Vlaanderen en wil dat het vlees afkomstig uit de betrokken stallen of kwekerijen uit de supermarkten en restaurantmenu’s verdwijnt.

“In elk afzonderlijk deeltje van de konijnvleessector – fokkerij, transport en slachthuis – doen er zich grove problemen voor. De dieren lijden van begin tot eind; dit alles moet gewoonweg afgeschaft worden. Wij staan vandaag voor dit slachthuis om duidelijk te maken dat we niet langer genoegen nemen met de status quo.”

27 keer meerdere dierenwelzijnsovertredingen op 52 controles bij Van Assche

Konijnen die het slachtproces onverdoofd meemaken, overvolle kratten waarin de dieren letsels en wonden oplopen, en een konijn dat vastzit in de transportband: enkele van de overtredingen die konijnenslachthuis Van Assche het afgelopen jaar beging. Bite Back kon de inspectieverslagen van het slachthuis inkijken en stelde vast dat het welzijn van de jaarlijks 1.2 miljoen geslachte konijnen voortdurend geschaad wordt, en dat dat structureel zonder gevolg blijft. Van de 52 controles (2022-2023) bevatten er maar liefst 27 meerdere overtredingen.

Uit de verslagen blijkt dat de konijnen op het transport met zodanig veel dieren op elkaar zitten, dat ze elkaar verpletteren en verstikken. Aangekomen in het slachthuis zijn er voornamelijk problemen met het verdoofapparaat; dieren worden vaak niet succesvol verdoofd, noch herverdoofd. “Een onsuccesvolle verdoving is een eufemisme voor een lange lijdensweg. De dieren hangen ondersteboven aan de transportband en zijn nog bij zinnen wanneer hun keel overgesneden wordt.

De dienst Dierenwelzijn merkt vervolgens op dat “verdovers de dieren versmijten van bak naar bak om de bandsnelheid te kunnen bijhouden” en dat konijnen vaak met ijskoud water nat gespoten worden om elektrische geleiding te proberen verzekeren. De inspecteurs geven aan dat beide praktijken voor enorm veel onnodige stress bij de dieren zorgen.

Niet meer, maar minder konijn

Onze campagne tegen konijnenvlees werd afgetrapt tijdens de Week Van Het Konijn, een initiatief van de overheid en de sector zelf om konijnenvlees van eigen bodem te promoten bij de consument. Het Vlaams subsidieregister vertelt ons bovendien dat slachthuis Van Assche vorig jaar nog 15.000 euro innovatiesubsidie toegekend kreeg.

We zagen beelden uit de zogenaamd beste konijnenfokkerij van Vlaanderen, en krijgen nu onthullende verslagen uit het grootste Vlaamse konijnenslachthuis te zien. In beide delen van de sector loopt er meer fout dan goed, en de konijnen zijn daar de dupe van, ‘van eigen bodem’ of niet. Konijnen zijn van nature stressgevoelige dieren die in dergelijke situaties enorm panikeren en lijden. Wij vragen aan de overheid om de konijnenvleessector uit te faseren en niet langer te steunen met bakken overheidssubsidies. We vragen de consument om geen konijn meer te eten en de supermarkten om het vlees weg te halen dat afkomstig is uit deze plekken die dierenwelzijn duidelijk niet hoog in het vaandel dragen.

40 van onze activisten namen met spandoeken en vlaggen plaats aan de poorten van slachthuis Van Assche. We toonden ook de beelden van Ongehoord en een video van een Spaans slachthuis, zodat mensen zich kunnen voorstellen hoe het er aan de binnenkant aan toe gaat. We nemen contact op met supermarkten met de vraag om het vlees van Van Assche en geviseerde konijnenstal Konzo (Hoogstraten) uit de rekken te halen.

Help mee!
  • Wil je mee actie voeren tegen de konijnenvleesindustrie? Meld je hier aan als vrijwilliger.

  • Wil je onze campagne steunen met een gift, of structureel bijdragen aan onze werking? Doe een donatie voor de konijnen-crowdfund of word lid.