Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stille wake in Leuven herdenkt slachtoffers dierindustrie.

Eind december kwamen in Leuven 50 activisten samen voor een stille wake voor de slachtoffers van de dierindustrie. Tijdens deze serene actie stonden we stil bij de miljoenen dieren die jaarlijks in België en daarbuiten gedood worden voor voedsel, kleding, dierproeven en andere doeleinden.

Heel wat voorbijgangers toonden interesse in de actie en in de redenen voor deze wake.

Een voorbijganger getuigde “Als je de beelden ziet die soms uit slachthuizen komen, vind ik het vreselijk wat er met die dieren gebeurt”. De 50 deelnemers stonden in driehoeksformatie en hielden borden vast met de silhouetten van vissen, kippen, varkens en koeien. Ze werden tot tranen toe beroerd tijdens een speech over de dieren die elk jaar de dood vinden in ons kleine land.

Coördinator Sara Surinx: “Elk jaar sterven er in België meer dan 310 miljoen dieren in de slachthuizen omdat we als mensen hun vlees of eieren willen eten of hun melk willen drinken. Er sterven miljoenen dieren omdat er proeven op hen worden uitgevoerd, omdat we hun vacht zo mooi vinden, omdat ze slachtoffer worden van het verkeer of omdat ze ons één of ander nut dienen te bewijzen. Tijdens deze wake staan we stil bij deze individuen, omdat anderen dat niet doen. We vragen dat mensen, tijdens deze eindejaarsperiode, nadenken over wie er op hun bord ligt.”

Gelukkig staan er steeds meer mensen stil bij het leed achter dierlijke producten en kiezen ze vaker voor een plantaardige maaltijd. Kiezen voor veganisme is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor het milieu. De veehouderij is wereldwijd verantwoordelijk voor 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is het de grootste milieuvervuiler als we drinkwaterverbruik, biodiversiteitsverlies, stikstofcyclusverstoring en gebruik van landoppervlak in beschouwing nemen. Meer plantaardige voeding en minder dierlijke eiwitten zijn nodig om de impact op het milieu te verkleinen.

Met deze laatste actie van het jaar zetten we de dieren centraal die elke dag moeten sterven om geconsumeerd of gebruikt te worden

Bedankt aan onze activisten om in de ijzige kou op te komen voor de dieren.

Bedankt aan Shirley, Ben en Will die heerlijk gebak maakten.

Bedankt aan alle voorbijgangers die duimen omhoog staken, info kwamen vergaren, of (even) stilstonden bij onze actie.Wil je graag op de hoogte blijven van acties? Check onze kalender of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Wake Leuven - December 2023
Wake Leuven – December 2023


Wil je graag mee actie voeren? Meld je aan als activist en word vrijwilliger voor de dieren.