Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Begin januari overleed dolfijn Ori in het Boudewijn Seapark dolfinarium in Brugge, met zijn zeven jaar één van de twee jongste dieren van het park. Het dolfinarium kwam zelf niet naar buiten met de dood van het dier.

 

Bite Back vraagt gegevens op

Bite Back ontdekte deze week via een opvraging van gegevens over het dolfinarium bij de dienst Dierenwelzijn, dat het dolfinarium al sinds januari van dit jaar niet langer acht, maar zeven dolfijnen huist. Ori, een van de twee kalfjes die in 2015 geboren werden in kader van een kweekprogramma, stierf. Hij had al langer een oorontsteking en werd hiervoor behandeld met antibiotica. De autopsie duidt ook een hersenontsteking aan, maar onderzoek lijkt een duidelijke doodsoorzaak niet te kunnen vaststellen.Het is ten mintse verbazend dat het dolfinarium hier niet zelf over gecommuniceerd heeft. Ze hadden bijna een half jaar de tijd hiervoor. Het park claimt heel transparant te zijn over hun werking – waarom dan de dood van een van hun dieren maandenlang geheim houden?Midden mei belde een werknemer van Bite Back anoniem het dolfinarium op. De medewerker aan de telefoon ontkende dat er een dolfijn minder zou zijn en meende dat er nog steeds 8 dolfijnen in het dolfinarium rondzwommen. “Het lijkt ons dat het park moedwillig de dood van de jonge dolfijn stil wilde houden, omdat ze weten dat het dolfinarium al onder vuur ligt. Een dood dier zou hun imago op dit moment geen goed doen.”

Al de 30ste dolfijn die sterft in Brugge

In tegenstelling tot dolfijnen Puck, Linda en Roxanne, die op een verschrikkelijke manier in het wild gevangen werden, werd Ori moedwillig gefokt om mee te draaien in de dolfijnindustrie die geld wilt verdienen met het inzetten van de dieren als entertainment. Zeven jaar draaide hij mee in de dolfinariumshows en zat hij vast in de kleine tank met zijn zeven soortgenoten.

Sinds de opening van het Seapark zijn hier al 29 dolfijnen gestorven; Ori is de 30ste. Ja, in het wild sterven dieren ook door allerlei oorzaken, maar hier gaat het over vermijdbaar leed. We betreuren de dood van dit jonge dier. We betreuren het dat Ori nooit vrijheid gekend heeft en dat hij geboren werd en overleden is in gevangenschap; gekweekt en gestorven om mensen te entertainen.

Weyts, houd woord

Bite Back vraagt om de ontsteltenis over deze ongelukkige gebeurtenis om te zetten in actie, en een verbod op dolfinaria in Vlaanderen in de wet te verankeren. Daar ijvert de organisatie al voor sinds 2010. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts verklaarde in 2019 gewonnen te zijn voor een uitdoofbeleid, maar hij handelde hier tot nu toe niet naar. Voor het zomerreces van juli zou hij een beslissing maken over de toekomst van dolfinaria in ons land. Bite Back hoopt dat het uitdoofbeleid geen uitstelbeleid wordt.

Bite Back snapt maar al te goed dat de trainers en medewerkers in het dolfinarium treuren om de dood van Ori. Laat dit sentiment echter geen verantwoording vòòr dolfinaria zijn, maar een argument ertegen. Zowel het Seapark als de minister moeten eindelijk beginnen inzien dat het kweken en gebruiken van dolfijnen weinig of niks met dierenwelzijn te maken heeft.

 

Maak komaf met dolfinaria in Vlaanderen.

Kom in actie en laat je stem horen – voor Ori

  • Deel onze berichten op social media (Instagram / Facebook) en tag @benweyts;
  • Mail de minister (kabinet.weyts@vlaanderen.be) om hem te vragen naar het uitdoofbeleid voor het Boudewijn Seapark, en te hameren op een Vlaamse wet die dolfinaria verbiedt;
  • Doe mee met de protestactie van Bite Back op 30 juli in Brugge, als drukmiddel voor het dolfinarium en als herdenking aan Ori. Breng een eerbetoon mee of boodschap. Zet je op ‘aanwezig’ op het Facebook event en deel het zonder mate.