Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Honderden activisten eisen dierenrechten en komen op tegen dierenleed.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back organiseerde op zondag 18 juni de Mars Stop de Dierindustrie in Brussel. De organisatie stelde hiermee de schrijnende misstanden in de vee-industrie aan de kaak. De activisten richten zich tot het beleid en eisen een einde aan de subsidiëring van de veeteelt, evenals een stop op de bouw van nieuwe stallen en slachthuizen.

Brusselse straten kleuren rood en zwart.

Bite Back organiseerde reeds eerder de Mars voor de Sluiting van alle Slachthuizen en vormde deze vorig jaar om naar ‘Stop de Dierindustrie’. Vandaag uitten honderden mensen hun ongenoegen over de omgang met dieren in onze samenleving. De Mars startte op het Brusselse Europakruispunt waar enkele activisten een speech gaven. De route zette zich verder naar het Muntplein waar verhalen over dieren gered uit de industrie verteld werden, om terug te eindigen aan Brussel-Centraal. Activisten gingen gekleed in rood en zwart om de dieren gestorven in de industrie te herdenken.

De activisten maken zich oprecht zorgen over de gevolgen van de vee-industrie, die voor ontelbaar veel slachtoffers zorgt. Elke dag worden er namelijk 880.000 dieren geslacht ter consumptie, in België alleen. Dat aantal neemt bijna elkaar jaar toe, terwijl dieren intelligente en voelende wezens zijn die een leven verdienen, zonder pijn. De vee-industrie heeft niet alleen een desastreuze impact op het leven van dieren, ook ons milieu lijdt onder intensieve veeteelt, terwijl we gelukkig en gezond kunnen leven zonder het consumeren van dierlijke producten.

Sara Surinx, Bite Back vzw: “Als samenleving moeten we een wereld van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid nastreven. Dat kan niet als we dieren als producten blijven beschouwen. We willen een einde aan het geweld tegen levende wezens. We blijven dan ook opkomen voor een wereld waarin mensen en dieren niet meer worden uitgebuit.”

Stop de subsidies

Een doorn in het oog van de dierenrechtenorganisatie is de miljoenenstroom aan subsidies die naar de vee-industrie gaat. Surinx gaat verder “Je zou die subsidiestroom als concurrentievervalsing kunnen zien. Miljoenen belastinggeld wordt uitgegeven aan een industrie die we eigenlijk niet nodig hebben. Miljoenen die beter naar plantaardige en gezonde producten zouden gaan die geen dierenleed veroorzaken.”

Dierenleed is inherent verbonden aan de industrie

Alsmaar meer beelden maken duidelijk dat de vreselijke behandeling van dieren niet slechts op één plaats of op één moment gebeurt. In april kwamen nog beelden naar buiten van kalfjes die mishandeld worden in verzamelcentra in Tielt-Winge en Merksplas. Kalfjes, baby’s van slechts een paar weken oud, die geëlektrocuteerd worden of aan hun ledematen worden verder gesleurd. Maar ook slachthuisbeelden en zelfs inspectieverslagen van slachthuizen laten zien dat dieren ongezond of toegetakeld worden aangevoerd.

“Al deze beelden laten zien dat dieren niet behandeld worden zoals de vlees- en zuivel reclames ons graag doen geloven. Het is duidelijk dat dieren niet gewillig hun dood tegemoet lopen. We komen op 18 juni samen voor de dieren in de industrie, want hun geschreeuw verdwijnt achter de dikke muren van stallen en slachthuizen.” 

Foto’s door Ekaterina van Bite Back: