Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Afgelopen zaterdag kwamen meer dan 50 activisten samen in Brugge voor Empty the Tanks. Dierenrechtenorganisatie Bite Back organiseerde de Belgische actie in het kader van deze internationale campagne. Overal ter wereld voerden dierenrechtenorganisaties actie tegen dolfinaria. We vroegen aandacht voor het lot van de dieren in dolfinaria; stress en verveling in vreselijk klein bassin. We startten de actie aan de Burg in het centrum van Brugge met een formatie en de duidelijke boodschap “Dolfijnen Vrij”. Samen marcheerden we van de Burg naar het Boudewijn Seapark dolfinarium. Daar hielden we opnieuw halt en informeerden we bezoekers over het trieste lot van de dolfijnen. We hopen op deze manier Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts er zo snel mogelijk toe te brengen een Vlaams verbod op het houden van dolfijnen uit te schrijven.

 

“Empty the tanks!”

In hartje Brugge informeerden we voorbijgangers over dolfijnen. We maakten duidelijk dat het schandalig is dat er in 2023 nog steeds 8 hoogintelligente en stressgevoelige dieren ronddobberen in een klein bassin. Na de mars richting dolfinarium informeerden we ook hier voorbijgangers en bezoekers. Heel wat mensen hebben geen idee van het leed dat verbonden is aan de dolfijnenshows. We kijken dan ook naar het beleid dat zulke commerciële praktijken op kap van de dieren zou moeten verbieden. Onze boodschap is duidelijk: dolfijnen vrij en empty the tanks!

Een einde aan dolfinaria

Er gaan meer en meer stemmen op voor een einde aan dolfinaria. Zo haalden we met Bite Back meer dan 11.000 handtekeningen op via een petitie gericht aan Ben Weyts. Heel wat landen schreven al een verbod op dolfinaria uit. Het Boudewijn Seapark verklaart echter al jaren dat ‘het welzijn van de dieren primeert in het dolfinarium’. Volgens ons is dit een contradictio in terminis. Dolfijnen kunnen nooit een aangenaam en stressvrij leven leiden in een omgeving die op zo weinig vlakken overeenkomt met hun natuurlijke habitat. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat de dieren continu stress en verveling ervaren in gevangenschap. Het beste voorhebben met de dieren en goede zorgen kunnen daar niks aan veranderen.

 

Bite Back roept op: Weyts, houd woord!

Bite Back wacht vol ongeduld op een beslissing van minister Ben Weyts. Hij zegt zelf namelijk al jaren gewonnen te zijn voor een uitdoofbeleid voor het dolfinarium. In 2019 verklaarde hij in het Vlaams parlement dat “we inzake dierenwelzijn, ook wat dolfijnen betreft, zijn geëvolueerd. (…) Ik geloof namelijk in een uitdoofscenario”. Met die uitspraak knoopt minister Weyts aan bij een bredere internationale tendens: zowel Canada als Frankrijk en Noorwegen maakten de afgelopen jaren komaf met het in gevangenschap houden van dolfijnen.Vier jaar later is er echter nog steeds geen beslissing gevallen. Wel werden er onderzoeken uitgevoerd in het Seapark en werd een rapport opgesteld. Op basis daarvan zou voor het zomerreces een beslissing vallen. Dit verklaarde de minister zelf in een vergadering van de commissie dierenwelzijn in maart. We zien maar één aanvaardbare uitkomst:

“De enige juiste beslissing in deze is een Vlaams verbod op het houden van dolfijnen, zoals ook al in Brussel en Wallonië, en in veel andere landen, reeds bestaat. Het beleid inzake dierenwelzijn faalt. Dat zagen we enkele weken terug in de beelden die gemaakt werden in Vlaamse kalverhouderijen, en zien we al jaren in het gebrek aan handelen bij dit dolfinarium. Hoe plant minister Weyts structurele problemen in de industrie op te lossen, als één enkel dolfinarium sluiten niet lukt?”