Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BRUSSEL – Op zondag 16 juni kleurden de straten van Brussel rood en zwart voor de dieren uit de industrie. Meer dan 300 activisten kwamen op straat voor de 908.000 dieren die dagelijks verdwijnen in Belgische slachthuizen, nadat ze een kort en pijnlijk leven leidden.  

Samen gaven we een signaal aan consumenten, bedrijven, en het beleid. De toekomst is plantaardig en dierenleedvrij, en wij zullen als activisten de stem van de dieren zijn tot die toekomst het heden heeft overgenomen.

Met de Mars vragen we een halt aan de dierindustrie. Deze eis ondersteunen we met drie deeleisen:

  • een halt aan de subsidies voor de verwoestende vlees- en zuivelindustrie, en een verhoging voor de subsidies voor plantaardige productie;
  • een halt aan de bouw van nieuwe stallen en slachthuizen;
  • het teruggeven van het vrijgekomen land aan de natuur en haar bewoners.

Meer concreet klagen we ook het huidige (politieke) klimaat aan. De afgelopen maanden kwam zowel de Vlaamse Codex Dierenwelzijn erdoor, als het opnemen van dieren in de Belgische grondwet. Beide veranderingen moeten een stap vooruit voor de dieren betekenen, maar de praktijk blijft achter. 

De Mars was een succes: ondanks het mistroostige weer, kwamen meer dan 300 mensen hun huis en hun comfort zone uit voor de dieren. Onze food-stand, gevuld met vegan broodjes, koffiekoeken en gebak (danku sponsors en vrijwilligers) was quasi volledig uitverkocht. Aan de stand verkochten we boeken over activisme, de vegan keuken, en dierenrechten; en nieuwe Bite Back merchandise. En ondanks enkele logistieke moeilijkheden met onze geluidsinstallatie, waren jullie luider dan ooit: Brussel heeft ons gezien, en gehoord!

Op het Europaplein luisterden we naar wervende speeches van activist Elena, voorzitter Jo en BIte Back-personeelslid Anthe. Halverwege de Mars, op het Muntplein, gaf Amanda van Woordenwalvis een staaltje slam poetry rond dierenrechten, en gaf activist Kiani een speech over activisme, ‘het kloppend hart van rechtvaardigheid’. Alle speeches kan je hier nalezen.

We bedanken alle betrokken partijen graag uitgebreider hier.

De Mars was een hoogtepunt op veel manieren, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. De komende maanden gaan we verder aan de slag met onze campagne Stop De Dierindustrie. Blijf op de hoogte via onze sociale media, of zet je schouders mee onder deze campagne en word activist

We zien jullie heel graag volgend jaar terug voor onze Mars Stop De Dierindustrie 2025, om ons nogmaals collectief te laten horen tegen dierenleed, tegen dierenuitbuiting, tegen de dierindustrie!

Tot alle kooien leeg zijn!

Het volledige artikel van Bruzz lees je hier.