De eierindustrie
Eieren zijn net zoals vlees en zuivel dierlijke producten. De dieren die nodig zijn om ze te produceren, lijden onder de slechte omstandigheden in legbatterijen en opfokstallen, en hebben standaard korte levens. Legkippen worden uitgebuit – ook in scharrel-, vrije uitloop- of biostallen – en mannelijke kuikens worden binnen de 24u na hun geboorte op vreselijke manieren van hun leven beroofd, omdat ze geen eieren leggen en dus geen nut hebben in deze industrie.

De Paasperiode staat voor de deur. Traditioneel kent de verkoop en consumptie van eieren dan een enorme piek. Daarom organiseert Bite Back verschillende actie- en fondsenwervingsinitiatieven die het leed in de ei-industrie aan de kaak stellen.
- Zaterdag 13 april | Paasactie Gent
- Zaterdag 19 april | Paasactie Hasselt
- Zondag 20 april | Take-away Paasbrunch
Ook zullen we in de week tussen zaterdag 13 en zaterdag 19 april onze webshop aanvullen met actiemateriaal om zelf de straat op te trekken en de discussies rond eieren en het doden van eendagskuikens volgen in de commisie Dierenwelzijn.
Blijf op de hoogte door onze sociale media & website in de gaten te houden!
Wie Pasen zegt, zegt eieren. Toch denk je beter twee keer na voor je aan de slag gaat met eieren. Elk jaar worden miljoenen kuikens door de eierindustrie vernietigd door vergassing.
Kuikens die vergast worden voor eieren, dat klinkt onlogisch. Echter, om aan de productie van zoveel eieren te voldoen zijn er heel wat legkippen nodig. Voor elke kip die er geboren wordt, wordt er ook een haantje geboren. Die haantjes zijn waardeloos voor de industrie, want leggen geen eieren. De mannelijke kuikentjes leven een kort leven van 1 dag dat eindigt in een vreselijke dood.
15 miljoen haantjes vergast per jaar
In België worden miljoenen kuikens geboren als leghen. Jaarlijks gaat het over minstens 15 miljoen haantjes. Haantjes die op de eerste dag van hun leven vergast worden, omdat ze niet kunnen gebruikt worden om eieren te produceren en ook niet voor hun vlees. De zogenaamde ‘vleeskippen’ worden immers geselecteerd op spiergroei, de leghennen op de grootste eierproductie.
Vreselijk leven voor leghennen
Bij de legkippen worden de snavels afgeknipt of afgebrand, zonder verdoving. Kippen hebben heel wat zenuwen in hun snavel zitten. Het zorgt niet alleen voor een directe pijn, maar ook voor chronische pijn.
Legkippen worden meestal in donkere schuren gehouden; zonder daglicht, frisse lucht, bewegingsvrijheid, en zonder mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen. De dieren worden na een legperiode van ongeveer 14.5 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten. Na deze korte periode zijn de dieren opgebrand, terwijl ze vaak ouder dan 10 jaar kunnen worden. Zoveel eist het constante produceren van eieren voor de kippen.
Kies veganisme
Bite Back promoot geen eieren, ook niet van de zogenaamd ‘gelukkige’ kippen. De eierindustrie, of het nu vrije uitloop is of bio, vergast de mannelijke kuikens én voert legkippen op veel te jonge leeftijd af naar het slachthuis. Het gebruik van, de wreedheden tegen en het doden van de dieren wordt zo in stand gehouden.
Als dierenrechtenorganisatie kunnen we enkel voor de meest diervriendelijke voeding kiezen, en dat is veganistische voeding. In bijna elke supermarkt vind je tegenwoordig vegan paaseieren en andere chocolade. Of als je graag kiest voor de typische ei smaak, kun je bij Albert Heijn vegan ei-vrij salade vinden of zelf aan de slag gaan met een recept voor geen-eiersla of tofu scramble. Initiatieven zoals Try Vegan helpen je aardig op weg.
“Tegenwoordig hebben we zoveel vegan opties in de supermarkt dat iedereen wel iets naar hun smaak vindt. Of je nu houdt van een pittige tofu curry, vegan broodjes eiersalade of van koekjes en chocolade, je vindt het allemaal in de supermarkt.”