Op zaterdag 4 maart organiseerde dierenrechtenorganisatie Bite Back een protest- en herdenkingsactie aan het grootste varkensslachthuis van België. Bite Back voert reeds sinds 2015 actie tegen slachthuis Sus Campiniae in Oevel (Westerlo). Uit inspectieverslagen die Bite Back kon inkijken blijkt dat er heel wat varkens in het slachthuis toekomen die geslaan werden, kreupel zijn en abcessen of necroseplekken hebben.
Tientallen actievoerders kwamen rond de middag samen aan het slachthuis. Ze wandelden tezamen naar de poorten en hielden daar halt. Met actieborden en -banners maakten ze hun boodschap duidelijk. Bite Back bestuurslid, Hanne Cools, bracht een krachtige speech. Deze werd gevolgd door een pakkende toesprak van Bite Back coördinator, Sara Surinx (dewelke je hier kunt lezen). De activisten hielden enkele minuten stilte om de miljoenen dieren die hier reeds gedood werden, te herdenken. Ze sloten af door persoonlijke boodschappen aan de dieren, of over de industrie, aan het hek van het slachthuis te bevestigen.
De actie kwam niet alleen in het nationaal radiojournaal, we verschenen onder andere ook op HLN, Nieuwsblad, GVA, RTV, BRF en RTL.
Een zieke industrie, met uw belastinggeld.
Uit een Duits onderzoek van begin dit jaar blijkt dat heel wat dieren sterven in Vlaamse stallen. Het zijn hallucinante cijfers. Wanneer we specifiek naar varkens kijken, gaat het over 550.000 dieren die aan hun verwondingen en ziektes sterven.
De dode varkens, en andere dieren, worden opgehaald door Rendac. Vlaanderen betaalt jaarlijks 7.443.834 euro aan het ophalen van kadavers van landbouwdieren met belastinggeld.
Sara Surinx, Bite Back: “Vlaanderen sponsort de vee-industrie niet alleen door middel van subsidies, ze geven ook miljoenen belastinggeld uit aan het ophalen van dode landbouwdieren. Met andere woorden, een enorm aantal dieren sterft in de stallen en op weg naar het slachthuis en in plaats voor hun belangen op te komen sponsort Vlaanderen de ruiming van die dode dieren.”
Zieke varkens naar het slachthuis
Maar niet alle varkens bezwijken vroegtijdig aan hun verwondingen. Bite Back kon, dankzij de wet openbaarheid van bestuur, inspectieverslagen van het slachthuis Sus Campiniae inkijken. Ze namen meer dan 60 verslagen door over een periode van 2 jaar.
Uit deze verslagen blijkt dat de varkens op weg naar en in het slachthuis meermaals geslaan werden met de klophamer. De dieren staan vol krassen, slagletsels en punten waarop de nummers van de klophamer nog zichtbaar zijn. Varkens met enorme abcessen en liesbreuken zijn ook geen uitzondering. Sommige abcessen waren zo enorm dat de dieren er nauwelijks nog mee konden lopen, regelmatig waren ze meer dan 20 cm groot. Wonden die etterden en diverse varkens met necroseplekken. Kreupele varkens en dieren die zelfs niet meer rechtop konden staan.
Sara Surinx vervolgt: “Wat varkensboeren, veetransportbedrijven en slachthuizen ons ook willen wijsmaken; er is geen diervriendelijke manier om dieren te slachten. Het is duidelijk dat er heel wat leed voorafgaat aan het slachtproces en dat ook het slachtproces zelf uiterst pijnlijk en stresserend is. Het is tijd om te investeren in een industrie die werkelijk diervriendelijk is en dieren niet als producten beschouwt.”
Protest slachthuis Oevel gaat verder
Bite Back heeft een geschiedenis met slachthuis Sus Campiniae. Reeds sinds de bouwaanvraag, steunen we de lokale inwoners in haar strijd tegen de bouw van een slachthuis in hun gemeente. Ook toen aan de milieuvergunning niet voldaan bleef, vroegen we de sluiting. Zes jaar geleden gingen de deuren van dit slachthuis open, in februari 2017. 40.000 varkens per week worden hier de dood ingejaagd. Dat wil zeggen dat er ondertussen reeds 12,5 miljoen varkens geslacht werden in Oevel. Tijdens de actie stond Bite Back stil bij de varkens die hier de afgelopen 6 jaar gedood werden.
We vragen mensen stil te staan bij het onwerkelijke aantal dieren dat hier de dood vindt. Dieren die op 6 maanden jong geslacht worden, terwijl ze 10 tot 12 jaar oud kunnen worden. Dieren die te lijden hebben onder de industriële druk naar winst, wat voor tal van gezondheidsproblemen zorgt. Dieren die een hoge intelligentie hebben en emoties kunnen ervaren.
- https://www.foodwatch.org/de/pressemitteilungen/2023/von-bio-bis-konventionell-in-allen-haltungsformen-leiden-nutztiere-unter-krankheiten/
- schriftelijke vraag nr. 1007 van 4 juli 2022 van Chris Steenwegen aan minister Demir
- schriftelijke vraag nr. 75 van 17 oktober 2022 van Meyrem Almaci aan minister Brouns