Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op zaterdag 22 juli werden vrijwilligers en steunende leden van Bite Back uitgenodigd op het kantoor in Diest. De gelegenheid: Bite Back blaast in 2023 twintig kaarsjes uit. Al twintig jaar staan we op de barricades voor de dieren en aan de zijde van iedereen die onderdrukking kent. We zijn zo de oudste Belgische dierenrechtenorganisatie die strijdt voor lege kooien, geen grotere. Onze collectieve strijd is nog lang niet afgelopen, maar stilstaan bij dat twintigjarige parcours, de mijlpalen onderweg en de verwezenlijkingen voor de dieren, mag af en toe ook. En dat doen we het liefst met iedereen die deel uitmaakte van de afgelopen 20 jaar, onze leden en vrijwilligers. Zonder jullie geen centjes om onze werking mogelijk te maken, zonder jullie geen acties en stands. Bedankt voor de afgelopen 20 jaar en bedankt om erbij te zijn.

BITE BACK FEEST

Bestuursleden, vrijwilligers en het team maakten werk van een heuse tentoonstelling die twintig jaar aan actie en verzet overspant. Met foto’s, persartikels en ‘vintage’ actiemateriaal konden bezoekers doorheen twintig jaar Bite Back wandelen. De expositie ging door in de vergaderzaal en kon de hele dag door bezocht worden.

Bestuursleden Rutger, Hanne en Vincent zorgden voor vegan broodjes, gebak – gemaakt door de liefste vrijwilligers – en drank. Voor de broodjes kregen we een gulle en overheerlijke donatie van Maya seitan. Tijdens de receptie klinkten we samen op wat was en nog komen zal – en moet! – en trakteerde Bite Back hapjes en mocktails. Jo, Sara en Anthe gaven speeches over de verwezenlijkingen van de afgelopen jaren, activisme, hun persoonlijke parcours en de dieren.

PANELGESPREK & WORKSHOP

Ons verjaardagsfeest werd een dag van gezelligheid, maar ook van inhoud. Je kon je licht opsteken tijdens het panelgesprek rond dierenrechtenactivisme. Daarin gingen Benjamin, oprichter van Bite Back, Marga, veteraan-activist en wandelende encyclopedie, en Sara, huidig coördinator en jarenlang activist, in gesprek met elkaar. Voorzitter Jo modereerde het gesprek. Ze hadden het over het vechten voor de dieren, de collectieve strijd die minderheidsgroepen voeren, duurzaam activisme en voor elkaar zorgen, en nog een duizendtal meer rake punten.(Nog-niet-)activisten konden zich inschrijven voor een verkennende workshop waarin we aan de slag gingen met een ‘living spectogram’. We probeerden op een kritische manier naar activisme en onze eigen (mogelijke) positie daarbinnen te kijken. ‘Wat doe je nu voor de dieren?’ en ‘hoe ziet je ideale vorm van activisme eruit?’ waren vragen die we samen beantwoordden. Door met elkaar in gesprek te gaan, stelden we onze standpunten bij en verplaatsen we ons langs de assen van het spectogram.Wie meer wilt weten over verschillende vormen van actievoeren, tactieken en strategieën, kan steeds terecht op de website van Beautiful Trouble. Wie wil blijven nadenken over onze strijd voor de dieren en hoe we die het best voeren, wordt aangemoedigd het YouTube-kanaal van Jake Conroy, aka the Cranky Vegan, te volgen.

Wie vragen heeft over vrijwilligen bij Bite Back mag steeds mailen naar vrijwilligers@biteback.org. Je als activist aanmelden kan hier.

DE DIEREN

Het Bite Back kantoor deelt haar locatie met Forrest & Friends, een geweldige sanctuary voor dieren die gered werden uit de dierindustrie. Wie wou, kon dankzij de rondleiding van Dimitri kennis maken met de dieren waarvoor we het allemaal doen. Tijdens zo’n rondleiding op de sanctuary kunnen de dieren geaaid en geknuffeld worden – als ze dat zelf willen – en vertelt Dimitri hun verhaal.Ben je je hart verloren bij de dieren tijdens de rondleiding? Bekijk hier hoe je Forrest & Friends kan helpen.

TOMBOLA & VEILING

Om fondsen te werven, organiseerden we een tombola en een veiling. Voor beide activiteiten kregen we hulp van een resem lieve sponsors. Dankzij tAK, LiuLin, Lil Bao, AM/PM, Cosy Green, Veganistisch Koken, Mau Kattencafé, Lucifer Lives, Plant A Pizza, StayGold, Black Bird, Geertrui Cazaux, Forrest & Friends en het haakwerk van vrijwilligers Dounya & Linda, ging menig bezoeker met een mooie tombolaprijs naar huis. Danku aan iedereen die een lotje kocht, en danku aan Iris om onvermoeibaar rond te gaan met de lotjes.Origineel werk van elfredo en Kat Schellemans en posters van Hartmut Kiewert werden geveild voor het goede doel; onze werking. Bedankt aan de kunstenaars; bedankt aan de kopers.

Aan de Bite Back stand verkochten we merchandise en boeken. Het was een primeur voor de nieuwe Bite Back shirts, ontworpen door vrijwilliger Gratiën (die onze Design Contest won). De nieuwe shirts in lichtblauw, lichtroze, rood en blauw zijn binnenkort te krijgen via onze webshop. Bedankt aan Iris en Fred om achter de stand te staan en te helpen bij de voorbereidingen.Bite Back komt al 20 jaar met succes op voor de dieren. Als we willen blijven vechten voor dierenrechten, moeten er fondsen blijven binnenkomen. Je kan ons helpen met een losse donatie – elk bedrag telt. Ook kan je lid worden, waarbij je een maandelijks/jaarlijks bedrag doneert.