Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vorige week riepen we Carrefour op om geen kortingskaarten voor het dolfinarium meer aan te bieden. Met een uitgebreid en informerend bericht vroeg Bite Back, en heel wat activisten met ons, aan Carrefour om de samenwerking met het Boudewijn Seapark stop te zetten. Helaas kregen we een teleurstellend antwoord.

Uit dat antwoord blijkt dat Carrefour helemaal niet kritisch is tegenover het verkoopspraatje van het dolfinarium. Er wordt ons – nog eens – verteld dat het Boudewijn Seapark ontzettend begaan is met het welzijn van en de liefde voor de dieren. Maar wie trapt daar nog in? Het dolfinarium is maar uit op één ding en dat is winstbejag op de kap van de dolfijnen.

We vragen jullie om samen met ons te blijven opkomen voor de dolfijnen en aan Carrefour duidelijk te maken dat het gebruik van dolfijnen als entertainment niet meer van deze tijd is.

Heb je het originele bericht nog niet gedeeld en Carrefour getagd? Dan is dat de beste manier om te beginnen. Meer informatie en een eventueel bericht naar de klantendienst vind je hier.

Kreeg je ook het teleurstellende antwoord op je originele bericht? Dan kun je (een variant op) onderstaand antwoord terugsturen en eventueel niet meer bij Carrefour gaan winkelen.

Voorbeeldbrief

Beste,

Helaas is dit een zeer teleurstellend antwoord. Teleurstellend voor mezelf maar vooral voor de dieren.

Het is al lang duidelijk dat de wet en regelgeving inzake zeezoogdieren in gevangenschap achterop hinkt. Het is niet omdat het Boudewijn Seapark wettelijk in orde is, dat er werkelijk belang gehecht wordt aan dierenwelzijn. Zelfs de Vlaamse overheid zet momenteel stappen naar een uitdoofbeleid voor dolfinaria. U zou als grote speler op de markt een voorsprong kunnen nemen op het beleid en de samenwerking met zulk achterhaald entertainment stopzetten.

De situatie in het Brugse dolfinarium is triest. Er zitten acht dolfijnen op een veel te kleine oppervlakte (0,00001% van hun natuurlijke omgeving). De dieren kunnen er geen natuurlijk gedrag stellen. Dolfijnen hebben in het wild een territorium tussen de 150 en 300 km2; het bassin van het Seapark is nog geen 800 m2 groot. De dolfijnen in het dolfinarium kunnen niet jagen, hebben de soortgenoten in hun groep niet te kiezen en kunnen niet op een normale manier communiceren. We twijfelen er niet aan dat aan hun basisbehoeften voldaan wordt in het Boudewijn Seapark, maar dat weegt niet op tegen de ontzettende gebreken die hun leven in gevangenschap vertonen. 

Door het in standhouden van deze samenwerking laat u zien dat dierenwelzijn niet werkelijk één van de zorgen van Carrefour is. Ik zal alvast niet meer bij Carrefour komen winkelen zolang u blijft samenwerken met het Boudewijn Seapark dolfinarium.

Vriendelijke groet
(je naam)

CARREFOUR