Skip to content Skip to footer

2037, kan het wat vroeger?

Eind 2024 kwam het nieuws dat bevoegd minister Ben Weyts Boudewijn Seapark, het laatste dolfinarium van België, in 2037 wil sluiten. Op zich goed nieuws. Eindelijk, na jaren van protest is er een sluitingsdatum vastgelegd. In België zullen binnenkort geen dolfijnen in gevangenschap meer leven. 

Maar, 2037? Wat ons betreft mag dat wat vroeger. Hoe we dat willen verwezenlijken lees je hieronder.  

Huidige campagne

1. Bouwdewijn Seapark – Financieel isoleren

Onze strijd gaat door, met als duidelijk doel de sluiting van het dolfinarium vòòr 2037.

Door verdere acties te organiseren en protesten te voeren, hopen we de sluiting te dichterbij te brengen.

  • Druk zetten op bedrijven
    We blijven bedrijven benaderen en hen oproepen om samenwerkingen met Boudewijn Seapark te beëindigen. Zo zal het dolfinarium sneller dan 2037 tot de conclusie komen dat ze geen toekomst meer hebben en zelf beslissen te sluiten. 
  • Protest
    Jaarlijks zullen we blijven protesteren met Empty the Tanks om bewustwording te creëren en het publieke bewustzijn over dolfijnen in gevangenschap te versterken.

Samen met onze vrijwilligers, supporters en partners zullen we ons blijven inzetten totdat we ons uiteindelijke doel hebben bereikt: een wereld zonder gevangenschap van dolfijnen! 

2. Aspro Parks – Sluit de dolfinaria

Aspro Parks is de eigenaar van 68 attractie- en entertainmentparken, waarvan 6 dolfinaria.

In deze parken lijden intelligente zeezoogdieren zoals dolfijnen en bruinvissen onder stress en verveling. Ze zitten opgesloten in kleine bassins en moeten shows opvoeren om publiek te entertainen. 

Aspro Parks bewijst met het uitbaten van tientallen amusementsparken dat entertainment ook mogelijk is zònder dierenleed. Daarom gaan we doorlopend internationaal de oproep doen aan Aspro Parks om de dolfinaria te sluiten!

We werken hiervoor samen met Bite Back Nederland.

Voorbije jaren

Bite Back werd opgericht in 2003 en startte in 2004 met haar eerste actie tegen dolfijnen in gevangenschap bij het Boudewijn Seapark in Brugge, samen met GAIA. Gedurende twintig jaar voerden activisten er regelmatig actie, zowel met flyers als met opvallende protesten. Daarnaast vestigde Bite Back de aandacht op de gruwelijke dolfijnenslachtingen in Taiji, Japan, door demonstraties aan de Japanse ambassade en vertoningen van de documentaire The Cove te organiseren. Jaarlijks nam de organisatie deel aan internationale campagnes zoals Empty The Tanks en Europe Close Dolphinaria, waarbij grote manifestaties werden gehouden, onder andere aan het Atomium in Brussel.

Na de coronacrisis verschoof de focus naar een specifiek doel: een verbod op het houden van walvisachtigen in Vlaanderen. De campagne kreeg de naam Dolfijnen Vrij, en Boudewijn Seapark werd het centrale doelwit. Naast maandelijkse protesten in Brugge richtten activisten zich ook op beleidsmakers in Brussel, met acties bij het kabinet van minister Ben Weyts, verantwoordelijk voor Dierenwelzijn. In 2022 werd een petitie met meer dan 11.000 handtekeningen overhandigd. Vrijwilligers zetten zich in om deze handtekeningen te verzamelen in steden zoals Gent, Mechelen en Brugge, terwijl Bite Back ook bedrijven aanspoorde om hun samenwerking met het dolfinarium te beëindigen.

Dankzij de aanhoudende inzet van Bite Back en andere organisaties werd eind 2024 een belangrijke overwinning behaald: een uitdoofscenario voor het laatste dolfinarium in België. Hoewel dit een grote stap voorwaarts is, blijft de organisatie zich inzetten om de sluiting eerder dan 2037 te realiseren. Bite Back blijft vechten voor een toekomst waarin dieren niet langer worden gebruikt voor entertainment.

Waarom tegen dolfinaria?

Dolfijnen in dolfinaria houden is problematisch om meerdere redenen, zowel op ethisch, biologisch als wetenschappelijk vlak.

1. Onnatuurlijke leefomstandigheden

Dolfijnen zijn van nature intelligente, sociale dieren die in de oceaan grote afstanden afleggen—soms wel 100 kilometer per dag. In een dolfinarium zitten ze opgesloten in kleine, kunstmatige bassins die hun natuurlijke gedrag ernstig beperken. De betonnen tanks missen de complexiteit van de oceaan, zoals stromingen, variërende dieptes en de aanwezigheid van andere zeedieren, wat leidt tot stress en verveling.


2. Gezondheidsproblemen en stress

Door het gebrek aan ruimte en natuurlijke stimulatie vertonen veel dolfijnen in gevangenschap stereotiep gedrag, zoals doelloos rondjes zwemmen, agressie tegenover soortgenoten of zelfverwonding. Daarnaast lijden ze vaker aan gezondheidsproblemen zoals maagzweren, huidproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Het chloor en andere chemicaliën in het water kunnen hun huid en ogen beschadigen, en de constante blootstelling aan mensen en harde muziek bij shows verhoogt hun stressniveau.

3. Korte levensverwachting en geforceerde fokprogramma’s

Hoewel dolfinaria beweren dat dolfijnen in gevangenschap langer leven, blijkt uit onderzoek dat wilde dolfijnen vaak een hogere levensverwachting hebben. In gevangenschap sterven veel dolfijnen op jonge leeftijd door stress, infecties of ongelukken. Bovendien worden ze vaak onderworpen aan geforceerde fokprogramma’s, waarbij vrouwtjes kunstmatig worden geïnsemineerd, wat fysiek en mentaal belastend is.

4. Ethische bezwaren en educatieve misleiding

Dolfinaria presenteren zichzelf vaak als educatief en natuurbehoudend, maar in werkelijkheid leren bezoekers vooral dat het normaal is om wilde dieren voor entertainment op te sluiten. Bovendien halen sommige dolfinaria hun dieren nog steeds uit het wild, wat bijdraagt aan de meedogenloze dolfijnenjacht in landen als Japan.

Om deze redenen pleiten wij voor een verbod op dolfinaria.

Nieuwsberichten over de campagne
nl_BENederlands (België)