Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De strijd is nog niet gestreden, maar het einde van dolfinaria in België is in zicht. We maken van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op twintig jaar actie voor de dolfijnen, aanvankelijk als onderdeel van de campagne Voor Vermaak Zonder Dieren, later als apart project onder de naam Dolfijnen Vrij

Bite Back bestaat sinds 2003, en in 2004 was er de eerste actie aan het dolfinarium in Brugge, samen met GAIA. We namen plaats aan de ingang van het Boudewijn Seapark, en zouden hier de twintig jaar die daarop volgden, nog heel erg vaak terugkomen. 

We voerden actie voor de dolfijnen in gevangenschap, maar ook voor zij die nog in vrijheid leefden: jaarlijks namen we plaats aan de Japanse ambassade in Brussel om de vreselijke slachtpartijen in Taiji aan te kaarten. We organiseerden screenings van The Cove, om deze vreselijke realiteit tot bij het grote publiek te krijgen.

Actie aan de Japanse ambassade, 2005

De twintig jaar die daarop volgden, namen Bite Back-activisten onvermoeibaar plaats aan het Boudewijn Seapark in Brugge. We deelden flyers uit of organiseerden originele en mediagenieke protesten met opblaasdolfijnen. Om alle Bruggelingen op de hoogte te brengen van de dieronvriendelijke farce die hun stad huisde, trokken activisten ook het Brugse stadscentrum in met infostands.

Daarnaast namen we jaarlijks deel aan het internationale Empty The Tanks in mei en aan Europe Close Dolphinaria in juni. We kwamen met honderden activisten, waaronder Ric O’Barry, samen aan het Atomium in Brussel. We wandelden jaarlijks van het Brugse stadscentrum naar het Seapark, een Mars die heel wat bekijks had en ook de laatste jaren nog steeds heeft.

Europe Close Dolphinaria, 2015
Artikel over Empty The Tanks, 2018

Na de coronacrisis besloten we om de focus van onze algemene campagne tegen het gebruik van dieren als entertainment, te verkleinen. We kozen een duidelijk doel: een verbod op het houden van Walvisachtigen in Vlaanderen. (Een soortgelijk verbod bestond immers al in Brussel en Wallonië.) Het Boudewijn Seapark, de enige plek waar nog dolfijnen gehouden werden, werd ons grootste target. De campagne ging verder onder de naam Dolfijnen Vrij.

Nog steeds stonden we elke laatste zondag van de maand bij de ingang van het BSP, dankzij onze onvermoeibare vrijwilligers. De laatste drie jaar verplaatsten we echter ook (een deel van) de acties naar Brussel, naar de plek waar het beleid van Minister Ben Weyts zetelde, minister van Dierenwelzijn tijdens onze campagne. We stonden meermaals aan zijn kantoor met protestborden, en gaven in november 2022 een petitie af voor een verbod op het houden van dolfijnen, getekend door meer dan 11.000 Vlamingen.

Onze vrijwilligers waren de straat opgetrokken om aan dit indrukwekkende aantal handtekeningen te geraken: o.a. in Gent, Mechelen en Brugge vonden er petitie-acties plaats. Een belangrijk stuk van de campagne ging ook achter de schermen door; online en per mail. We verspreidden informatie en stuurden bedrijven aan om hun banden met het dolfinarium te verbreken.

Empty The Tanks, 2021

Al die acties samen, van onze en van andere organisaties, zorgden voor het stukje succes dat we eind 2024 te horen kregen: een uitdoofscenario voor het laatste dolfinarium in België

Uiteraard is ons werk nog niet ten einde: we zien de eindtermijn van 2037 graag vroeger vallen, en zullen ons uiterste best doen hier mee voor te zorgen!

Meer foto’s van 20 jaar aan actie vind je hieronder.


Hier lees je meer over onze plannen met de Dolfijnen Vrij-campagne.

Wil je je graag inzetten voor deze campagne, stuur dan een mailtje naar vrijwilligers@biteback.org.

Wil je graag vrijwilliger worden bij Bite Back? Hier vind je het aanmeldformulier.

Wil je graag meer info over vrijwilliger worden bij Bite Back? Stuur een mailtje naar vrijwilligerscoördinator Anthe via vrijwilligers@biteback.org

nl_BENederlands (België)