In de dierindustrie worden dieren voor hun vlees, melk, of eieren gefokt. Ze worden gebruikt en vroegtijdig gedood. Ze worden niet gezien als individu maar als product en ook zo behandeld. De dieren worden lichamelijk aangepast aan de wensen en belangen van de producent en de industrie. Steeds m é ér en efficiënter produceren staat centraal.
Dieren die voor hun vlees, melk en eieren worden gebruikt zijn echter levende, welzijnsgevoelige wezens. Dieren kennen vreugde en plezier wanneer ze in vrijheid leven. En net als wij ervaren ook zij angst en pijn. Geen enkel dier wil vroegtijdig sterven: het is een oerinstinct om te willen blijven leven. En als ze konden, wat een enkele keer ook gebeurt, zouden ze ontsnappen aan deze wreedheden. In de dierindustrie wordt geen rekening gehouden met de vriendschappen tussen dieren, de hechte familiebanden, de band tussen moeder en kind. Hechte banden voor het leven, die bruut verbroken en ontkend worden, net als de werkelijke behoeftes van de dieren.
Het consumeren van dierlijke producten houdt deze uitbuiting en wreedheden in stand. Bite Back is tegen deze soortdiscriminatie en is om ethische redenen gekant tegen het gebruiken en doden van dieren voor menselijke consumptiedoeleinden. Bite Back pleit voor de afschaffing van de dierindustrie. Wij promoten diervrije en diervriendelijke producten, een veganistische levenswijze, zonder vlees, vis, gevogelte, melkproducten, eieren en andere dierlijke producten.
Aan deze doelbewuste dierenmishandeling kunnen we een einde maken door anders naar dieren te kijken en ze niet meer te gebruiken en te doden voor onze eigen behoeftes.
Onze campagne ‘Weet wie je eet!’ of ‘Nadenken voor je eet bespaart dierenleed!’ richt zich op het sensibiliseren van de consument over het gebruik van dieren, met de nadruk op de slachtoffers van deze industrie.
Dit gebeurt via confronterende acties, het tonen van resultaten van undercover onderzoek of via infostands in drukke standscentra, aan scholen of op festivals.
Hierbij voorzien we iedereen die een verschil wil maken voor de dieren van praktische tips, werken we drempelverlagend door te tonen hoe lekker plantaardig eten kan zijn en helpen we mensen stappen in de goede richting te zetten. We promoten het veganisme als ethische keuze om te komen tot een rechtvaardigere wereld voor alle dieren.
Wat kan jij doen?
- Word veganist: steeds meer supermarkten, natuurvoedingswinkels, Aziatische winkels en allerlei exotische restaurants bieden tegenwoordig een uitgebreid gamma aan heerlijke plantaardige producten aan. Het proberen waard, en alvast de beste keuze voor de dieren, het milieu, de wereldvoedselproblematiek en je eigen gezondheid.
- Al vegetariër? Overweeg om veganist te worden en in ieder geval eens bewust stil te staan bij je eigen gebruik van zuivelproducten, kaas en eieren en deze te vervangen door plantaardige alternatieven. Dit kan natuurlijk stapsgewijs. In België en Nederland worden steeds meer plantaardige lekkernijen gemaakt en op de markt gebracht. Ondersteun deze ondernemers, help mee de markt te veranderen en word een bewuste consument.
- Lees je in over de dierindustrie en dierenrechten, informeer vrienden, familie en collega’s over de dierindustrie en vraag hen te overwegen diervriendelijker te gaan leven en inkopen te doen.
- Nodig vrienden en familie uit voor een heerlijke, smakelijke veganistische maaltijd. Dit is de beste reclame om aan te tonen dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk, ingewikkeld of ongezond is.
- Schrijf brieven naar kranten, magazines en tijdschriften over het gebruiken en doden van dieren in de dierindustrie wanneer ze bijvoorbeeld vleesproducten promoten of wanneer er weer een voedingsschandaal opduikt. Meng je in discussies op sociale media en geef op een vriendelijke manier wetenschappelijk gefundeerde informatie of deel je eigen positieve ervaringen.
- Vraag in winkels, snackbars, op school, op het werk, in hotels, op vakantie en in restaurants naar een ruimer assortiment aan plantaardige producten. Zo werk je mee aan een grotere vraag en grotere beschikbaarheid van plantaardige alternatieven.
- Word lid van Bite Back en doe mee met aan onze ‘Weet wie je eet’ voorlichtingscampagne.