Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De varkenindustrie

De consumptie van varkensvlees is de afgelopen jaren gedaald, maar met gemiddeld 41,2 kg (bron) per persoon per jaar blijft het het meest geconsumeerde vlees in België.

Achter deze vleesconsumptie schuilt een hele industrie, vol dierenleed. Op deze pagina verzamelen we informatie over de varkensindustrie in België.

In België worden jaarlijks ongeveer 4 miljoen biggen gecastreerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat bij 1 à 2% van de varkens een onaangename berengeur vrijkomt tijdens het bereiden van het vlees.

Recent (2023) is beslist dat landbouwers deze castratie zelf mogen uitvoeren, met behulp van lokale verdoving. Dit roept echter veel vragen op over het dierenwelzijn en de effectiviteit van deze methode.

Al jarenlang wordt er gepleit voor een verbod op biggencastratie en voor het gebruik van alternatieve methoden om de zogenaamde berengeur te voorkomen.

Het Harrisoncollectief voert momenteel een juridische strijd tegen deze praktijk.

Lees hier meer over hun strijd. 

Binnen de Europese Unie is het knippen van biggenstaarten al jaren verboden, behalve in uitzonderlijke situaties. Dit is de theorie.

In de praktijk wordt in België echter routinematig staartenknippen toegepast, wat strikt gezien niet is toegestaan.

De argumentatie dat dit gebeurt om het welzijn van de dieren te bevorderen en staartbijten te voorkomen, is gebaseerd op een verkeerd uitgangspunt. Het knippen van staarten is symptoombestrijding en pakt niet de onderliggende oorzaken aan, zoals de stress en het ongemak waarmee varkens te maken hebben. Dáár zou de aandacht op gericht moeten zijn, in plaats van op een oppervlakkige ‘oplossing’ die wederom een schending van de integriteit van de dieren betekent.

Wij roepen de overheid op om het verbod op staartenknippen streng te handhaven en vooral de moed te tonen om de onderliggende oorzaken van stress en ongemak in de intensieve varkenshouderij aan te pakken.

nl_BENederlands (België)