Skip to content Skip to footer

Hoe de zuivelindustrie dieren, mensen en milieu uitbuit.

Heel wat mensen weten niet dat koeien een kalfje moeten krijgen, voor ze melk kunnen geven. Als je erover nadenkt is het nochtans logisch. Een koe is een zoogdier en zoogdieren produceren pas melk als ze een jong krijgen. Net zoals bij mensen geven koeien dus melk om hun jongen te eten te geven.

Lees hier het volledige rapport “Uitgemolken. Hoe de zuivelindustrie dieren, mensen en milieu uitbuit.”

Met z’n allen consumeren we zoveel zuivel – denk maar aan verschillende soorten melk, kaas, yoghurt, room, boter en alle andere producten die melk bevatten – dat melkveeboeren alle melk van hun koeien voor de verkoop houden. Dit betekent dat pasgeboren kalfjes al enkele uren na hun geboorte weggehaald worden bij hun moeder. Ze krijgen kunstmelk te drinken en worden alleen in een kalverbox gezet, zonder hun moeder en zonder hun melk. Onder natuurlijke omstandigheden zouden de kalfjes 6 tot 12 maanden lang melk bij hun moeder drinken en zouden ze minstens net zo lang van elkaars gezelschap genieten. Mannelijke kalfjes zijn een ‘bijproduct’, ze worden vetgemest om als kalfsvlees te dienen. Het grootste deel van de vrouwelijke kalfjes wordt opnieuw ingezet als melkkoe, waardoor de volledige cyclus opnieuw begint.

Maar we hebben toch zuivelproducten nodig om gezond te kunnen leven? Nee, net niet. Alle gezondheidsvoordelen van zuivel zijn ook uit puur plantaardige producten te halen. Aan zuivel kleven ook nadelen voor je gezondheid. Er zitten bijvoorbeeld heel wat verzadigde vetten in de meeste zuivelproducten, die zijn slecht voor je cholesterol en voor je hart. Uit onderzoek blijkt zelfs dat melkproducten ni ét beschermend werken tegen botontkalking, wat toch lange tijd é én van de slogans van de zuivelindustrie was. Calcium, vitamine D en B12 kun je evengoed uit verrijkte plantaardige melk halen. Plantenmelk biedt dezelfde voordelen maar heeft niet de nadelen van koemelk.

Ook voor het milieu laat je zuivel beter aan de kant staan. De vlees- en zuivelindustrie heeft wereldwijd een enorme impact op het milieu, de industrie is verantwoordelijk voor minstens 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van zuivel wordt er heel wat energie en water verbruikt, v é él meer dan voor plantaardige producten. We krijgen vervuiling door de uitstoot van stikstof en fosfor, de biodiversiteit gaat achteruit, er wordt ontzettend veel land gebruikt, antibiotica en andere medicijnen komen in ons grondwater, … De impact op onze aarde is zoveel groter dan die van plantaardige producten.

En het kan zo makkelijk anders. Met deze campagne willen we je, op een eerlijke manier, informeren over het leven van zuivelkoeien, de impact op het milieu en op je eigen gezondheid. Maar we willen je ook laten weten dat het anders kan, dat je geen zuivel nodig hebt om lekker te kunnen eten en ook niet om gezond te zijn. Dat het leven voor boeren anders kan worden, dat er maatregelen genomen kunnen worden waar iedereen beter van wordt. Dat dieren anders kunnen leven, een leven vol liefde en in vrijheid.

Lees meer over bepaalde aspecten van de zuivelindustrie

Sociale en cognitieve vermogens van koeien
Sociale en cognitieve vermogens van koeien
In het wild leven koeien in grote sociale groepen, in kuddes. Ze spenderen hun dag voornamelijk met grazen, herkauwen en slapen. Koeien leven in een hiërarchisch systeem, maar in de zuivelindustrie leven ze…
Hoog tijd voor een nieuw zuivelbeleid
Hoog tijd voor een nieuw zuivelbeleid
Uit marktonderzoek blijkt dat de afzetmarkt voor zuivel in West-Europa er sinds 2012 systematisch op achteruit gaat. De verkoop van zuivelalternatieven gaat er voor dezelfde periode dan net weer enorm op vooruit. Je zou…
kalfje
Het leven van melkkoeien
Melkkoeien moeten meer melk geven dan goed voor hun is, de dieren betalen hiervoor met hun gezondheid en hun leven. Op slechts enkele jaren tijd vermindert de vruchtbaarheid van een melkkoe, gaat haar…
De zuivelsector in cijfers
De zuivelsector in cijfers
In België worden zo’n 500.000 melkkoeien gehouden. Ongeveer twee derde hiervan bevindt zich in Vlaanderen. Een kwart van alle Vlaamse landbouwbedrijven houdt melkvee, het aantal bedrijven daalde de laatste jaren weliswaar maar er…
Uitgemolken leven kalfje
De impact van zuivel op onze gezondheid
In een evenwichtig voedingspatroon heb je geen dierlijke melk nodig. De Academy of Nutrition and Dietetics, de grootste organisatie van voedingsdeskundigen, zegt dat volledig plantaardige voedingspatronen gezond, nutritioneel adequaat en geschikt zijn voor…
Koeien
De impact van zuivel op het milieu
De impact van de vlees- en zuivelindustrie op het milieu is ontzettend groot, zeker als je weet dat we er allemaal iets aan kunnen veranderen. Wanneer we kijken naar de wereldwijde impact van…
Praktische tips voor verandering
Praktische tips voor verandering
Wil je na alle informatie die je las in Uitgemolken zuivel uit je leven bannen? Dat kan! En het is nog lekker ook. Melk Plantaardige melk mag eigenlijk geen ‘melk’ genoemd worden, daarom…
Moederkoe met kalf
Het kan ook anders
Gelukkig kan het ook anders en zijn er enkele zeldzame gevallen waarin moederkoe en kalf lange tijd kunnen samen blijven, dieren die gered zijn van de zuivelindustrie. Er zijn boeren die kiezen om…