Skip to content Skip to footer

Wil je na alle informatie die je las in Uitgemolken zuivel uit je leven bannen? Dat kan! En het is nog lekker ook.

Melk

Plantaardige melk mag eigenlijk geen ‘melk’ genoemd worden, daarom vind je vaak ‘drink’ op de verpakking terug.

Onderstaande melken vind je in de meeste supermarkten terug. Daarnaast zijn er nog heel wat andere smaken zoals hennepmelk, hazelnootmelk, speltmelk…

Plantaardige melk

 

  • sojamelk: een veelzijdige melk waarvan de ongezoete versie ideaal is om in hartige gerechten te gebruiken. Ook perfect om in zoete gerechten te gebruiken. Komt ook voor met allerlei smaakjes zoals chocolade, vanille, banaan of rode vruchten. Sojamelk bevat van nature heel wat eiwitten.
  • havermelk: licht en romig, veelzijdig te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Samen met sojamelk de beste keuze voor het milieu!
  • amandelmelk: lekker om zo te drinken of om in gebak te gebruiken.
  • rijstmelk: vrij zoet van smaak en wat minder stevig van structuur.
  • kokosmelk: de versie in blik is wat vetter en ideaal om in hartige gerechten zoals curry’s te verwerken. De lichtere drinks zijn ideaal voor kokosfans.

De meeste plantaardige melk is verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Handig om aan je vitaminen te komen en zo mis je niets, buiten de ongezonde vetten, van koemelk. Biologische plantenmelk is meestal niet verrijkt. Als je graag rekening houdt met de prijs, zijn er heel wat huismerken die budgetvriendelijk zijn. Je kunt zelfs zelf plantaardige melk maken! In dit overzicht van Try Vegan vind je welke plantaardige melk je in welke supermarkt kunt vinden.
Ook voor in de koffie zijn er tegenwoordig heerlijke plantaardige alternatieven, wij maakten een handig overzicht.

Kaas

Kaas vinden we moeilijk om naast ons neer te leggen. Maar het kan! Tegenwoordig wordt kaas vervangen steeds makkelijker. Niet alleen zijn er edelgistvlokken, een gedeactiveerde gistsoort met een kazige, nootachtige smaak, er zijn ook kant-en-klare vegan kazen te koop in verschillende supermarkten.

Je kunt ook zelf aan de slag om vegan kaasjes te maken. Gerechten met een kaassmaakje zijn er ook in overvloed, van pesto tot lasagne, het blijft heerlijk smaakvol. EVA maakte die overzicht van gerechten met een ‘kaassmaakje‘.

Kaas alternatieven
Yoghurt, room, boter, ijs en andere producten

Yoghurt, room, boter, ijs en andere producten

Naast melk en kaas zijn er nog heel wat andere zuivelproducten. Plantaardige yoghurt en ijs vind je tegenwoordig in zowat elke supermarkt. Ook vegan margarine van bijvoorbeeld Alpro of Becel is overal verkrijgbaar. En plantaardige room is er zowel van Alpro maar ook van Oatly of van diverse huismerken.

Maar er is ook heel wat verborgen zuivel aanwezig in tal van producten, denk maar aan koekjes, brood, beleg, … Soms in de vorm van melk of boter, maar vaak ook als melkpoeder. Wil je zeker zijn dat er geen melkproducten in je koekjes zitten? Controleer dan altijd de ingrediënten, omdat melk een allergeen is, moet dit steeds in het vet aangegeven worden. ‘Sporen van’ zijn slechts om aan te geven dat er in dezelfde fabriek ook met dit product gewerkt wordt.

Terug naar de algemene pagina: Uitgemolken. Of bekijk het volledige rapport hier.