De zuivelindustrie in een notendop
Melk en melkproducten zorgen voor dierenleed bij koeien en kalfjes.
Zuivel - dierenleed?!
- Elk jaar sterven er in België 365.000 kalfjes op een leeftijd van 8 maanden.
- Deze kalfjes zijn overschotproducten van melkproductie – ze hebben geen nut in de zuivelindustrie.
Ze worden van hun moeder gescheiden, vetgemest en geslacht voor hun vlees.
De melk die in winkels verkocht wordt, is de melk die deze jonge kalfjes hadden moeten krijgen om op te groeien. Net zoals vrouwtjeshonden melk aanmaken voor hun puppies, en mensen voor hun baby’s, is de samenstelling van koemelk bedoeld en ideaal voor een kalf.
Mensen kunnen ook calcium uit andere producten halen, zoals groenten en peulvruchten.
“Hoezo, een koe geeft geen melk?”
Koeien maken melk aan wanneer ze een jong verwachten, net zoals alle andere zoogdieren. Om melk voor menselijke consumptie te produceren, moet een koe elk jaar een kalfje krijgen. Opdat dat kalf geen melk zou drinken van de moederkoe, wordt het na enkele uren weggenomen – de boer zou anders kostbare melk om te verkopen verliezen. Deze scheiding veroorzaakt enorm veel dierenleed bij koe en kalf. Sommige koeien loeien dagenlang om hun kalf, waar ze na 9 maanden dracht maar enkele momenten voor hebben kunnen zorgen.
De meeste kalfjes worden dus vetgemest en geslacht – en dat op een leeftijd van gemiddeld acht maanden. Het kalfsvlees dat we in de winkels vinden, komt van die kalfjes – die als overschot worden gezien in de zuivelindustrie. De mannelijke kalfjes zijn niet nuttig omdat ze geen kalveren kunnen krijgen en melk produceren. Ook de vrouwelijke kalfjes zijn niet allemaal nodig om de oudere melkkoeien te vervangen. Melkproductie is deel van een industrie die moederdieren uitbuit en babydieren doodt.

Ook bij geiten en schapen
Bovenstaande uitleg geldt tevens voor andere dieren wiens melk gecommercialiseerd wordt, zoals geiten en schapen.
Grofweg zijn er twee grote verschillen. De lammetjes worden vroeger geslacht (geitjes op 3 weken; schaapjes op 3 tot 6 maanden), en er is veel export naar het buitenland, omdat met name geitenvlees niet wijdverbreid gegeten wordt in België.


Kalfje vermist!
Een paar uur na de geboorte wordt het kalfje of lammetje weggehaald van zijn of haar moeder. De kleintjes zullen nooit de warmte van een moederdier kennen, of haar melk mogen drinken. De moedermelk wordt afgetapt en verkocht.
Soms loeien de moeders nog dagenlang om hun babies. Na enkele weken wordt de moederkoe opnieuw geïnsemineerd, moet ze opnieuw negen maanden een kalf dragen, dat opnieuw direct zal afgenomen worden. Na zo’n 5 à 6 jaar belandt ook de moederkoe in het slachthuis omdat haar melkproductie minder efficiënt en dus renderend wordt. Koeien kunnen van nature 20 jaar oud worden.
Het lams- en kalfsvlees dat je in de winkel vindt, is dus vaak een bij- of afvalproduct van de zuivelindustrie.
Plantaardig voor het klimaat
Bovendien is de productie van melk en melkproducten heel slecht voor het milieu, dus ook voor het klimaat kies je beter plantaardige melk dan koemelk.
Een groot deel van het dieet van koeien bestaat uit soja, waarvoor bossen gekapt worden – voornamelijk in Zuid-Amerika. Die koeien stoten via hun spijsvertering en mest vervolgens methaan en lachgas uit, beiden nefast voor het broeikasteffect op onze planeet.
Daarnaast is er ontzettend veel water nodig: Voor 1 liter melk is er 1000 liter water nodig, voor 1 kilo kaas is er zelfs 5000 liter water nodig. Ter vergelijking: dat is 600 à 900 keer meer water dan er nodig is voor 1 liter sojamelk.
Wat kan je doen?
- Lees je in over melk en de produdctiemethoden van melk. Veel info vind je in ons rapport Uitgemolken.
- Volg Bite Back op sociale media om op de hoogte te blijven van onze organisatie en berichtgeving over dierenleed: Facebook | Instagram
- Overweeg om plantaardige melk te proberen – er is veel keuze, van amandel over soja naar hazelnoot – en je doet er jezelf, het milieu en de dieren een enorm plezier mee.
- Stel je gewoonten in vraag. Waarom drinken we melk? Welke voedingsstoffen die een mens nodig heeft bevat melk precies, en kan je die stoffen ook uit andere producten halen? Is melk drinken een bewuste keuze of een onbewuste gewoonte?





