Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bite Back voert actie voor eendagshaantjes op Gentse Korenmarkt
Elke dag worden er nog steeds 65.000 mannelijke kuikens vergast in Vlaanderen.

Op zondag 13 april, in de aanloop naar Pasen, voerde Bite Back actie in Gent. 15 activisten namen met pancartes plaats op de Korenmarkt in hartje Gent, om zo passanten aan te spreken over – en bewust te maken van – het dierenleed in de eiersector.

Dat er voor elke legkip een dode haan is, weten de meeste mensen niet. De eierindustrie pakt hier dan ook niet mee uit, en het is niet te lezen op een doos eitjes die je in de winkel koopt. Toch is het doden van hanenkuikens, waardeloos voor de productie van eieren, een inherent onderdeel van deze industrie. 24 miljoen kuikens worden zo jaarlijks vergast of verhakseld in Vlaanderen, beide stressvolle en pijnlijke manieren om deze voelende dieren om het leven te brengen.

vrijwilligers geven info aan voorbijgangers
In ovo-geslachtsbepaling

In sommige (buur)landen, waaronder Nederland en Duitsland, is het doden van mannelijke kuikens reeds verboden. Men heeft deze praktijk vervangen: eieren worden nu al gesekst voor het uitbroeden (in ovo, ‘in het ei’), waardoor eieren die haantjes bevatten, vernietigd kunnen worden voordat de diertjes pijn kunnen voelen. 

De wetenschap achter dit alternatief staat op punt, en verschillende Europese landen tonen dat het mogelijk is om het verbod te implementeren zonder de eiersector schaakmat te zetten. Toch blijft Ben Weyts, minister van dierenwelzijn, benadrukken dat het in Vlaanderen nog niet kan en dat de sector zich nog moet voorbereiden. Zijn beleidsplan voor 2025-2029 beschrijft op summiere wijze de weinig ambitieuze plannen rond dit onderwerp:

“Tenslotte, het doden van eendagshaantjes wordt verboden op een door de Vlaamse Regering te bepalen datum. Die datum wordt bepaald van zodra de geslachtsbepaling van kuikens in het ei haalbaar is voor dag 12 na incubatie. De Vlaamse Regering kan uitzonderingen op het verbod voorzien.”
Beleidsplan Dierenwelzijn
Ben Weyts
met pancartes trekken activisten de aandacht van voorbijgangers
Actie

Tijdens deze actie deelden we flyers uit en gaven we duiding bij de boodschap die activisten op hun pancartes hadden staan: ‘levensverwachting: 1 dag’. Andere activisten deelden eiersalade uit zonder ei (waarvoor grote dank aan Gewoon.Anders), om passanten warm te maken voor het idee dat eieren echt geen must zijn in een gezonde en lekkere keuken.

“Het is hallucinant dat er alleen al in Vlaanderen quasi elke seconde een jong dier van nog geen dag oud met CO2 gedood wordt, wat voor angst, ademnood en hyperventilatie zorgt. Toch is het een standaardpraktijk in en intrinsiek onderdeel van de eierindustrie, waar alleen leghennen van tel zijn, en de economisch niet-rendabele haantjes als afvalproduct beschouwd worden. Het bestaan van het begrip ‘eendagshaantjes’ is een flagrant falen van elke vorm van dierenwelzijn.”
Anthe
Campagnecoördinator Bite Back

Volgende week 19 april, op de dag voor Pasen, staan we met een geijkaardige actie in Hasselt. Hier lees je er meer over.

Wil je graag meedoen met dit soort acties en vrijwilliger worden bij Bite Back? Hier vind je het aanmeldformulier.

Wil je graag meer info over vrijwilliger worden bij Bite Back? Stuur een mailtje naar vrijwilligerscoördinator Anthe via vrijwilligers@biteback.org

nl_BENederlands (België)