Zijn konijnen er om op te eten of om te knuffelen? Zeven dierenorganisaties roepen de Vlaming op om zich aan te sluiten bij #teamkonijn, en helemaal geen konijn te eten. De timing is niet toevallig: VLAM – het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing – vindt duidelijk dat de Vlaming te weinig konijn eet, en organiseert daarom van 29/1 tot 5/2 de zogenaamde “Week van het Konijn”.
Konijn eten, dat knaagt.
Van alle dieren die gegeten worden, neemt konijn misschien wel de meest dubbelzinnige positie in. Nijntje, Stampertje, en Pieter Konijn zijn de helden van kinderverhalen. En toch worden er in Europa jaarlijks elke dag bijna een half miljoen konijnen geslacht.
In ons land is de consumptie van konijn op de teruggang – vandaar dat VLAM toch probeert mensen meer konijnen te doen eten. Momenteel koopt slechts 17% van de gezinnen jaarlijks konijn, en geeft de gemiddelde Belg er twee euro per jaar aan uit.
Leven op é én A4’tje
Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel é én A4 pagina. Parksystemen bieden slechts iets meer plaats (800cm²). In beide systemen is de vroegtijdige sterfte erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken – terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden. Animal Rights bracht net nog schokkende undercoverbeelden naar buiten van de Vlaamse konijnenvleesindustrie.
#TeamKonijn
De organisaties Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster, en Veganova scharen zich allemaal samen achter het konijn, met de campagne #teamkonijn. Ze roepen alle Vlamingen op om het konijn uit de kookpot en in het gras te houden. Wie meedoet, kan een foto van zichzelf als konijn op Facebook, Instagram of Twitter plaatsen met de hashtag #teamkonijn. Op de website weekvanhetkonijn.be vindt de bezoeker meer info over konijnen, de konijnenteelt, en recepten zonder konijn.
Konijn is een dier dat vele mensen niet willen eten. Jammer dat er partijen zijn die de consumptie ervan dan toch weer willen aanmoedigen. Op de koop toe gebeurt dat voor het grootste deel met belastingsgeld.
Belastingsgeld
VLAM campagnes worden grotendeels betaald door de betrokken sectoren zelf, maar campagnes – en VLAM zelf – krijgen daarnaast ook zowel Europese als Vlaamse subsidies voor zowel hun werking als campagnebudget. Daarnaast worden spotjes op TV en radio verzonden als “mededeling van openbaar nut”, waardoor een korting op de adverteerkosten wordt bekomen.
www.weekvanhetkonijn.be en #TeamKonijn zijn een initiatief van Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, Hopster en Veganova.

