Werelddierendagactie tegen de Namibische zeehondenjacht

03-10-2012

Werelddierendagactie tegen het doodknuppelen van zeehondenpups voor hun bont in Namibië en tegen de ‘Koning van de Zeehondenjacht’, de beruchte bonthandelaar Hatem Yavuz

Brussel – Woensdagnamiddag 3 oktober, de dag voor Werelddierendag, hebben activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back luid en boos gedemonstreerd tegen de wrede Namibische zeehondenjacht. Dat deden ze bij de ambassade van Namibië in Brussel.

In juli startte de Namibische zeehondenjacht en kleuren de Namibische stranden rood van het zeehondenbloed. De jacht loopt door tot november. 85.000 jonge zeehonden zullen worden doodgeknuppeld voor hun pels en nog eens 6.000 volwassen robben afgeschoten voor hun penis voor niet-effectieve afrodisiaca. Bite Back heeft zich verenigd in de internationale Seals of Nam coalitie. Niet alleen in Brussel maar ook in San Diego, Melbourne, New York, London, Durban, Cape Town, Denver en Boston wordt er gedemonstreerd.

Marianne Huiberts, voorzitter van Bite Back: ‘Van baby zeehonden is bekend dat ze zo bang zijn als ze door de zeehondenjagers worden opgejaagd, dat ze hun moeders melk in angst uitspuwen. Vervolgens worden ze bruut en vaak herhaaldelijk de kop ingeslagen en ook in de hals gestoken met een mes. Dit gebeurt nu. Wij tolereren het niet dat de internationale beruchte bonthandelaar Hatem Yavuz elk jaar opnieuw van Namibië een toelating krijgt om zo’n wreed en meedogenloos bloedbad aan te richten, puur en alleen voor het geld. We hebben voor de vierde keer op rij boos en luidruchtig dit bloedbad bij de Namibische overheid aangeklaagd en het publiek gevraagd onze lopende E-actions te steunen. Deze zijn inmiddels al door bijna 70.0000 mensen met een hart voor dieren ondertekend. Deze zeehondenjacht moet stoppen!’

De Namibische pelsrobben zijn een bedreigde diersoort (bijlage II van CITES). De Namibische overheid rechtvaardigt de zeehondenjacht door te stellen dat een teveel aan zeehonden verantwoordelijk is voor het teruglopen van hun visbestanden en blijft de quota voor de visvangst verhogen. De wetenschap heeft echter bewezen dat de opwarming van de aarde en overbevissing de oorzaak zijn van de daling van de visbestanden en niet de zeehonden. Bite Back pleit voor eco-toerisme in plaats van de zeehondenjacht. Dit levert Namibië meer geld en banen op dan de opbrengsten van de zeehondenjacht. Ondanks een Europees, Mexicaans en Amerikaans verbod op zeehondenproducten weet de Namibische overheid via de Turks-Australische bonthandelaar Hatem Yavuz zeehondenvellen internationaal te verhandelen.