Wereld Plantaardige Melk Dag

22-08-2019

Vandaag is het Wereld Plantaardige Melk Dag! Een mooie dag om de grote diversiteit aan plantaardige melken te appreciëren. Als je tegenwoordig niet voor koemelk of andere dierlijke melk kiest (yaaay!), kun je kiezen uit tal van verschillende smaken en merken plantenmelk. Maar waarom kies je het best voor plantaardige melk, welke moet je kiezen en hoe kun je ze gebruiken?

Waarom voor plantenmelk kiezen?

De zuivelindustrie creëert graag het beeld van dartelende koeien en kalfjes in de weide, en dat wil iedereen maar graag geloven als we ons glas melk of onze boterham met kaas eten. In realiteit vergaat het de koeien en kalfjes in de industrie echter heel anders. Duizenden kalfjes worden zowat meteen na hun geboorte weggehaald bij hun moeder… Zoals alle zoogdieren geeft een koe enkel melk wanneer ze een jong gebaard heeft, daarom worden koeien elk jaar kunstmatig bevrucht. Wanneer het kalfje geboren is, wordt hij of zij weggehaald bij de moeder zodat haar melk verkocht kan worden. Vaak huilen ze nog dagenlang naar elkaar. Een stierkalf wordt na zo’n 7 maanden geslacht voor zijn vlees en een koekalf wacht meestal hetzelfde lot als haar moeder.
Bij de productie van andere dierlijke melk gaat het er gelijkaardig aan toe.

Ook voor het milieu is de productie van melk ontzettend belastend. Runderen hebben een grote methaanuitstoot en de productie van melkproducten vereist heel veel water. Voor 1 l melk is er 500 l water nodig, voor 1 kgkaas is dat 10 keer zoveel!
Volgens een recent onderzoek van Science is de beste keuze voor het milieu soja- of havermelk.

Gelukkig zijn er heel wat soorten plantaardige melk!

Koemelk kun je makkelijk vervangen door hazelnoot-, rijst-, amandel-, soja-, kokosnoot-, haver- of speltmelk. Deze opties zijn beter voor het milieu, de koeien en je gezondheid!

Tegenwoordig kun je in alle supermarkten minstens é én smaak plantenmelk vinden. In de grotere supermarkten vind je vaak zelfs zo’n 20 verschillende smaken, soorten en merken. Iedereen heeft zo haar eigen voorkeur. We proberen je alvast op weg te helpen.

Welke soorten plantenmelk zijn er en waar kan ik ze voor gebruiken?

  • Sojamelk: de meest gebruikelijke soort plantenmelk. Ondertussen heb je ook heel wat variatie binnen de sojamelk, denk maar aan gezoete, ongezoete, light of met extra calcium. We kunnen de ongezoete aanraden voor al je hartige gerechten, denk maar aan puree, saus of veganaise. Verder kun je met sojamelk ook allerlei zoete gerechten maken. Er is zelfs soja barista om in je koffie te doen.
  • Havermelk: neutraal tot zoet smakend met een romige textuur. Je kunt deze zowel in hartige als zoete gerechten gebruiken. Ook van havermelk is er een barista versie om te gebruiken in je koffie.
  • Amandelmelk : een populaire soort melk, waarschijnlijk door de zoete en notige smaak. Deze is het lekkerst in zoete gerechten of bij je ontbijt.
  • Andere notenmelk: hazelnoot-, cashew- en macadamiamelk kun je op dezelfde manier als amandelmelk gebruiken. Elke met hun unieke notige smaak.
  • Rijstmelk: tamelijk zoet van smaak en heel licht van textuur. Deze melk wordt vaak zo gedronken of in ontbijtjes gebruikt.
  • Kokosmelk: perfect voor kokosfans! De kokosmelk in grote brikken is vaak tamelijk zoet en kun je gebruiken om desserten mee klaar te maken. De kokosmelk in blik is vetter en is perfect om bijvoorbeeld een curry mee te maken.
  • Andere : verder zijn er nog de combinaties van bovenstaande melken, speltmelk, hennepmelk, quinoamelk… Als je graag nieuwe dingen probeert en een variëteit aan smaken wilt ontdekken, kun je altijd voor de uniekere smaken gaan.
  • Choco-, vanille- en fruitmelk: vroeger had je enkel sojachocolademelk, maar tegenwoordig is er ook een choco-variant van haver- en amandelmelk. Heb je het liever fruitig? Sojamelk met rode vruchten of met banaan vind je ook in heel wat supermarkten. Heel wat merken hebben ook een vanillemelk in hun aanbod.

Benieuwd welke merken je waar kunt vinden? Kijk dan eens in dit overzicht van Try Vegan. Of schrijf je hier in voor de 7 dagen Zonder Zuivel Challenge.
Indien je nog vragen hebt over plantenmelk of andere soorten plantaardige zuivel, stuur ons gerust een mailtje en meld je aan voor een vegan buddy! Een vegan buddy is een vegan uit jouw buurt die je kan helpen met al je vragen over veganisme.

Wereld Plantaardige Melk Dag

In de winkel vind je bovenstaande soorten melk terug als soja ‘drink’ of amandel ‘drink’ in plaats van melk. Doorgaans wordt er echter gesproken over plantaardige melk.