Wereld Melk Dag…

01-06-2019

Heel wat mensen denken nog dat koeien altijd melk geven. Maar koeien zijn, net zoals mensen, zoogdieren. Ze moeten dus eerst een kind krijgen voor ze melk geven.

Een kalfje wordt meteen na de geboorte bij zijn/haar moeder weggehaald, zodat de melk van de koe verkocht kan worden. Dit is vaak een traumatische ervaring voor beide partijen. Voor de koe gebeurt dit meerdere keren in haar leven als melkkoe.

Rond haar tweede verjaardag krijgt ze haar eerste kalf, na ongeveer 9 maanden zwangerschap. Drie maanden na haar bevalling wordt ze opnieuw kunstmatig geïnsemineerd. Ze blijven haar melken tot ongeveer twee maanden voor de geboorte van haar nieuw kalfje. Na de geboorte, begint de cirkel opnieuw…

Voor het kalf gaat het er anders aan toe als het een stiertje is. Hij zal vetgemest worden om na enkele maanden geslacht te worden voor zijn vlees. Als het een koe is, staat haar hetzelfde lot te wachten als haar moeder, namelijk de rest van haar leven kalfjes moeten afgeven omdat haar melk verkocht moet worden. Een tiental procent van de vrouwelijke kalfjes worden, net zoals de stiertjes, vetgemest voor hun vlees.

Op de foto zien we dat het kalfje alleen zit, dit is omdat kalfjes zo beperkte bewegingsvrijheid hebben en ‘hun vlees mals’ blijft. Naast dit kalf staan nog zulke ‘boxen’ met kalfjes in, ze worden gescheiden door tralies. De kleintjes proberen vaak, door de tralies heen, melk te drinken bij hun soortgenoten… Als ze wat groter zijn worden ze wel samen in een grotere box gezet. Ze hebben dan nog steeds weinig bewegingsruimte maar iets meer contact met hun soortgenootjes.

In een meer natuurlijke omgeving zouden kalfjes tot een jaar melk blijven drinken bij hun moeder. Een koe kan tot 22 jaar oud worden, maar omdat ze na enkele jaren als melkkoe niet meer genoeg ‘opbrengt’ of last heeft van allerlei kwaaltjes ten gevolge van lichamelijke uitputting, wordt ze meestal op vijf-   zesjarige leeftijd geslacht.

Het kan echter anders. Wij kunnen allemaal een verschil maken. Jij kan een verschil maken. Er zijn tegenwoordig tal van heerlijke plantaardige opties ter vervanging van zuivel. Je kunt vegan kaas kopen, plantaardige melk, yoghurt zonder zuivel en zelfs vegan ijsjes… Proef ze eens en je zult versteld staan van de variëteit aan smaken, ongetwijfeld zit er iets bij wat jij lekker vindt!

Kijk zeker ook eens dit filmpje van Clarabelle en Valentine, een moeder en zoon die wel de kans kregen om samen te blijven leven op Edgar’s Mission, een animal sanctuary in Australië.

 

Foto: Jo Anne McArthur / WeAnimals

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.