Weet wie je eet campagne in Brussel

08-08-2015

Brussel, 8 augustus 2015 – Op zaterdag 8 augustus nodigde Bite Back aan de hand van een indrukwekkende formatie aan het Centraal Station de Brusselaars uit hun eigen vleesconsumptie in vraag te stellen.

Naar aanleiding van de schokkende undercoverbeelden uit de Belgische varkenshouderij, onthulden een veertigtal activisten het ware gelaat achter vlees. De meesten herinneren zich de schokkende undercoverbeelden uit de Belgische varkenshouderij nog, ook al dateert het onderzoek van eind 2013.

De beelden toonden de schrijnende taferelen die zich achter gesloten deuren afspelen: biggetjes die langzaam geplet werden door de zeug of verdronken in een waterbak; zeugen met zweren en uitstulpingen van het darm- en vaginaal slijmvlies; hoestende varkens met ernstige zwellingen en stereotiep gedrag; kreupelheid; navelbreuken; talrijke dode biggetjes op de vloeren en in de kadaverbakken …

Het geheim onderzoek is uniek in Vlaanderen, werd in het voorjaar van 2013 uitgevoerd bij 9 varkensbedrijven in drie Vlaamse provincies en gebundeld in het rapport dat te vinden is op de campagnewebsite www.varkensleedvlaanderen.be De beelden, die als een schokgolf doorheen Vlaanderen gingen, zijn afkomstig van representatieve varkenshouders, zoals winnaars van de Flanders Golden Pig Award en varkenshouders die belangrijke functies innemen bij lokale gemeentebesturen, het Algemeen Boeren Syndicaat en de Vereniging voor Varkenshouders (VEVA). Dus niet enkel bij een paar ‘rotte appels’.

Woordvoerder Benjamin Loison: ‘Aan al wie geshockeerd is bij het zien van de undercoverbeelden vraagt Bite Back om eens stil te staan bij de herkomst van het lapje varkensvlees dat op zijn of haar bord ligt, en om zich af te vragen WIE hij of zij eet, en niet WAT’.

Om het trieste lot aan te klagen van de bijna 12 miljoen varkens die ieder jaar in België worden gekweekt en geslacht, stonden Bite Back vrijwilligers op een visueel indrukwekkende manier stil bij hun lot.

Aan de infostand werden de undercoverbeelden vertoond en riep Bite Back de consumenten op om dierlijke producten zoals varkensvlees te boycotten, en te kiezen voor 100 % plantaardige (veganistische) alternatieven. Er was ook heerlijk veganistisch gebak aanwezig dat voorbijgangers konden ontdekken.
Meer info over plantaardige voeding vind je op: www.heerlijkplantaardig.be

 

Weet wie je eet campagne Brussel

Weet wie je eet campagne Brussel

Weet wie je eet campagne Brussel