Week van de Vrijwilliger

01-03-2019

Er komt heel wat werk kijken bij het runnen van een organisatie, tijdens deze Week van de Vrijwilliger is het goed dat we even stilstaan bij het aantal werk dat gedaan wordt door vrijwilligers. We zouden nergens staan zonder deze hulp. Bite Back werd opgebouwd en blijft vooruitgaan door mensen die hun vrije tijd eraan willen spenderen.

We zijn erg dankbaar dat zoveel mensen zich samen met ons willen inzetten voor zij die het zo nodig hebben, de dieren. Wat een prachtig team van vrijwilligers hebben we! Er zijn diegenen met skills voor kwalitatieve communicatie, ze vertalen teksten of sturen interessante nieuwsfeiten door. We hebben denkers die onderzoek doen rond bepaalde thema’s en ons belangrijke cijfers doorgeven. Onze outreachers gaan in gesprek met voorbijgangers om hen de voordelen van veganisme te vertellen. De lesgevers gaan naar verschillende middelbare scholen om lezingen te geven in de klas. Vormgevers zorgen ervoor dat onze inhoud een mooi jasje krijgt. De coördinatoren zetten lokale acties op en proberen daar andere vrijwilligers bij te betrekken. Anderen trotseren de koude of de hitte om de boodschap duidelijk te maken in een formatie of een mars.

Wat hier zo prachtig aan is, is dat we elkaar allemaal versterken en beïnvloeden! Als vrijwilliger en activist kun je prima binnen je comfortzone blijven, maar je kunt ook altijd iets nieuws verkennen. Het is fijn om in zo’n divers team te zitten, want ook al hebben we allemaal onze verschillende talenten, we hebben allen é én gemeenschappelijk doel. Samen sterk voor de dieren! 
We weten allemaal dat onze strijd voor de dieren en om veganisme op een positieve manier bekend te maken, wel eens eenzaam kan zijn. Veel van onze fantastische vrijwilligers vinden ook steun door samen te werken met gelijkgezinden, het creëert een fijne groepssfeer. Zo vertellen ons toch een aantal activisten :

“Niet lang nadat ik veganist werd, had ik het moeilijk met het idee dat er ontelbare dieren afzien terwijl ik rustig in mijn comfortabele zetel zat. Die vrije momenten kon ik beter benutten. In het begin was ik wat onwennig over wat activisme juist inhield, maar al snel voelde ik me helemaal thuis in die hechte, warme groep, met mensen die dezelfde waarden delen. Samen voor hetzelfde doel actie voeren, en achteraf gezellig iets (vegan) gaan eten. Kan je een vrije dag nog beter invullen?”
– Nathalie

Zoals waarschijnlijk voor velen, was het zien van de documentaire ‘Cowspiracy’ een eye-opener: van vegetariër werd ik veganist en er opende zich een nieuwe zoektocht. Zo gingen we voor meer info naar Veggieworld, daar kwamen we in contact met Bite Back en maakten ons direct lid. Een zaadje was geplant: ik voelde dat ik meer wilde doen om het dierenleed te stoppen. Zelf had ik deze realiteit liever veel eerder onder ogen gezien, daarom wil ik nu anderen de informatie aanreiken. In zo’n fijne vereniging als Bite Back, voel ik me gesteund om me te blijven inzetten tegen discriminatie van alle levende wezens, maar ook voor de leefwereld van ons allemaal.
– Lydia

“Door een duistere periode in mijn leven, voelde ik dat ik me meer moest inzetten voor de dieren en onze planeet.  Zo ben ik bij Bite Back terecht gekomen. De paasactie in Hasselt was mijn allereerste actie, mijn leven is sinds toen voor altijd veranderd. Het is beste beslissing die ik ooit heb genomen. Die dag heb ik er een beste vriendin en een familie bijgekregen, stuk voor stuk fantastische mensen, die samen opkomen voor de allerzwaksten in onze maatschappij. Mensen die niet willen aan de zijlijn blijven toekijken maar zelf verandering willen brengen in deze gebroken wereld. Het liefste wat ik doe en voel dat ik moet doen, is samen actievoeren met Bite Back”
– Hilary

“…En toen waren we veganist. Waar we dachten veel te verliezen, kregen we zoveel meer in de plaats. ‘Ik zorg niet meer voor al dat leed.’ en ‘Ik kan dieren weer recht in de ogen kijken.’ Maar is dit alles wat ik kan doen? Er knaagde iets aan mij, ik zat met het gevoel dat ik meer kon en wou doen. Enkel ervoor zorgen dat dieren niet meer hoefden te lijden voor mezelf was niet genoeg. …En toen kwam ik in contact met Bite Back, ik werd meteen zeer warm ontvangen. Zo belangrijk deze eerste indruk, Bite Back laat je toe jezelf te zijn. Je kwaliteiten te gebruiken en zelf te kiezen hoe je je steentje wilt bijdragen. Ik heb mezelf herontdekt en een doel gevonden. Ik heb me nooit thuis gevoeld in een groep. Ik was die ene jongen die een kwartier met een brullende grasmachine bleef staan, zodat het bijtje verder kon vliegen naar de volgende bloem, ik was die rare. Maar in deze groep voel ik me thuis, ik heb mensen leren kennen die ik nu oprecht vrienden kan noemen. Mensen met hetzelfde gemeenschappelijk doel en dezelfde empathie. En samen gaan we de strijd aan. Until every cage is empty and all are free!”
– Joffrey

H é él erg bedankt om deel te zijn van dit geweldige team van vrijwilligers! 

Wat is jouw talent? Wil jij het ook graag, samen met ons, inzetten voor de dieren? Meld je dan aan als activist.