Wederom protest bij Air France en ambassade Mauritius

16-11-2005

Antwerpen/Brussel – In het kader van de internationale campagne Gateway to Hell tegen de primatenhandel van het eiland Mauritius en de belangrijke rol die Air France vervult bij het vervoer van makaakapen vanaf Mauritius, hebben activisten van Bite Back en Respect voor Dieren België wederom vastberaden actie gevoerd bij Air France en de ambassade van Mauritius.

Met grote foto’s van apen uit laboratoria, spandoeken, folders en megafoons trokken de activisten naar Antwerpen waar we bij het kantoor van Air France in de Appelmansstraat een uur lang (luid en duidelijk!) de aandacht op Air France vestigden. Air France was duidelijk niet opgezet met de actie. Bite Back en Respect voor Dieren hebben al eerder acties gedaan bij het Air France hoofdkantoor in Brussel. Dit was de eerste keer dat we het kantoor in Antwerpen bezochten. De buurt en de belangstellende voorbijgangers weten nu waarom we er stonden: voor de dieren en om Air France te vragen te stoppen met het vervoer van proefdieren. Daarna trokken we naar Brussel om wederom actie te voeren bij de ambassade van Mauritius. Hagel en regen weerhielden de activisten er niet van om anderhalf uur onophoudelijk luidkeels protesteren en de ambassade nogmaals te verzoeken hun regering aan te spreken om zo snel mogelijk een einde te maken aan de gruwelijke primatenhandel van het eiland Mauritius. We zullen bij de ambassade blijven terugkeren totdat de handel in proefapen op Mauritius stopt.

Waarom acties bij Air France en Mauritius?

Air France blijkt de spil te zijn in het vervoer van proefdieren, met name van makaakapen uit Mauritius. Dit betekent big business voor Air France.  In 1993 vloog Air France nog 1441 primaten naar Amerika, in 1999 waren dit er al 3200. Ook vliegt Air France makaakapen naar Parijs waar ze via  proefdierenimporteurs worden verkocht aan universiteiten, dierproefinstituten en farmaceutische bedrijven. Ook aan de beruchte commerciële laboratoria Covance en HLS. Beide bedrijven werden meerdere keren geïnfiltreerd door dierenorganisaties en de media. Hier vind je die undercoverbeelden van proefdierencentra Covance en HLS.
De meeste vliegtuigmaatschappijen zijn onder druk van dierenrechtenacties gestopt met het vervoeren van proefdieren. Onlangs stopte Air China, British Airlines en Air Mauritius nog met het vervoer van alle proefdieren.  Mauritius is de grootste exporteur van apen aan proefdiercentra. Op het eiland staan drie grote apenfokkerijen die op commerciële basis de apen uit het wild vangen en de gefokte dieren doorverkopen aan dierproefcentra wereldwijd.

Ook jij kan helpen door vandaag nog onze schrijfactie te ondersteunen!

Meer informatie vind je op de site van Gateway to Hell.