Wat is er mis met eieren?

09-04-2020

Er is toch helemaal niets mis met eieren? Je doodt er toch geen dier mee? Het zou zonde zijn om die eitjes te laten liggen, want dan worden ze slecht en dat is voedselverspilling.
Klinkt dit bekend? Het zijn argumenten die regelmatig gebruikt worden voor het eten van eieren. Maar achter de eierindustrie zit heel wat leed. Eieren hebben bovendien hun nut voor de kip zelf. Geen eieren eten is beter voor jezelf, voor het milieu en uiteraard voor de dieren.

De eierindustrie

Achter de eierindustrie zit er ontzettend veel leed. Hanen leggen geen eieren en zijn daardoor niet interessant voor de industrie. Ze zijn een waardeloos product in deze sector. Een kuiken geboren als mannetje wordt meteen gedood. Dit gebeurt vaak door vergassing, verstikking of door een versnipperaar. In Europa gaat het over zo’n 320 miljoen eendagskuikens per jaar.

Bij de hennetjes die uit de eieren komen, knipt men de snavels af zonder verdoving. Dit zorgt voor chronische pijn. Vervolgens leven zij als legkippen meestal in donkere schuren zonder daglicht, frisse buitenlucht, bewegingsvrijheid, en zonder de mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen.
In biobedrijven mogen de snavels van de kippen niet ingekort worden. Dit resulteert helaas in nog meer verwondingen. Biologische eieren lijken beter voor het welzijn van de dieren, maar ze zitten nog steeds bij veel te veel kippen bij elkaar en worden op veel te vroege leeftijd geslacht.

In de zogenaamde ‘verrijkte kooien’ krijgen kippen anderhalf A4’tje aan leefruimte. In deze kooien zitten 10 tot wel 60 kippen opeengepakt in é én kooi. In bepaalde huisvestingen staan de kooien zelfs naast én boven elkaar. Ook scharrelkippen krijgen geen frisse buitenlucht of daglicht. Meestal is dit toegang tot een grasveld, terwijl kippen net graag in struiken of bomen zitten omdat ze prooidieren zijn en zich zo veiliger voelen. 

Leghennen worden na een legperiode van ongeveer 16 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten en kattenvoer. Dit is maar een fractie van de tijd die ze normaal gesproken kunnen leven. Kippen worden vaak ouder dan 10 jaar, afhankelijk van het ras.

Kippen behoren tot de meest mishandelde dieren op de planeet, terwijl ze, net als huisdieren, individuen zijn met een eigen karakter. In de vrije natuur communiceren moederkippen al met hun kuikentjes wanneer ze nog in het ei zitten, zo herkennen en verstaan de kuikentjes hun moeders al bij de geboorte. Kippen zijn erg sociaal en vormen sterke vriendschapsbanden. Kuikens leren door observatie en zo dragen kippen kennis over aan hun kinderen. Dit alles zullen kippen en kuikens die gebruikt worden in de eier- en vleesproductie echter nooit meemaken…

Wat met eieren van kippen uit de tuin?

Een kip steekt erg veel energie in het leggen van een ei, er zitten heel wat nutriënten in een ei die de kip zelf ook weer moet opnemen zoals calcium. Een tekort aan calcium kan bijdragen aan een pijnlijke dood voor de kip. Om de vitale voedingsstoffen terug te krijgen die een kip tijdens haar eierproductie verloren is, kan ze haar eieren terug opeten. Hiervoor breek je best de eieren open in een schaal, zodat de kippen het kunnen opeten. 

Voor een kip is het heel natuurlijk om eieren te blijven leggen tot haar nest vol is. Als deze vol is begint ze met broeden. Als je telkens het ei bij haar weghaalt zal ze weer opnieuw gaan produceren waardoor je haar proces onderbreekt. Het vaak leggen van eieren is slecht voor een kip, er komt dan een druk op haar organen te liggen omdat ze veel meer eieren moet produceren dan dat natuurlijk is voor haar. Een oplossing hiervoor is om de eitjes weg te halen, maar kalkeieren in de plaats te leggen. Zeker als er een haan bij de kippen zit, is dit een goede oplossing. Je wilt immers niet m é ér dieren, er zitten namelijk heel wat kippen (en zeker hanen) op een goede thuis te wachten.

Tenslotte is er voor bijna alle hennen die in een achtertuin zitten, ooit een haan gestorven. Zelfs bij hennen afkomstig van een hobbykweker of een familielid die toevallig een nest kuikens had. De haantjes zijn vaak ongewenst doordat ze kraaien en geen eieren leggen, daarom eindigen ze dan ook vaak op een bord… Hoe meer mensen er eieren blijven eten, hoe meer dieren er moeten sterven. 

Maar bakken zonder ei, hoe doe je dat?

Try Vegan geeft verschillende suggesties voor het maken van eivrije desserten.  Je kunt nog steeds pannenkoeken maken zonder het gebruik van eieren of andere dierlijke producten. Ook cakes zijn perfect eivrij te maken. Bovendien kun je met het wonderwater, aquafaba, het kookvocht van kikkererwten, heerlijke en diervriendelijke chocomousse maken. 

Geen zin in iets zoet? Dan kan je ook kiezen voor een tofu scramble, een quiche of een broodje “eiersla”. Om de zwavelachtig smaak van ei na te bootsen, kan je op zoek gaan naar kala namak, dit vind je bij de Indiase of Pakistaanse supermarkten en in vegan speciaalzaken. Het is ongeraffineerd zwart zout dat zijn eiersmaak en -geur dankt aan de zwavel die erin zit. 

Nog meer inspiratie vind je hier.

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.