Wat is dat eigenlijk, speciësisme?

26-07-2022

De laatste zondag van augustus, 27 augustus, is het de Werelddag voor het Einde van Speciësisme. Bite Back verzet zich tegen deze (en andere) vorm van discriminatie, en noemt zich anti-speciësistisch. Maar, wat is speciësisme eigenlijk?

Speciësisme is een ideologie die het leven en de belangen van niet-menselijke dieren niet respecteert, simpelweg omdat ze tot een andere soort behoren. Je kunt het als begrip vergelijken met racisme of seksisme, het is discriminatie op basis van soort net zoals discriminatie op basis van ras of geslacht bestaat. Dit -isme plaatst dieren buiten onze morele overwegingen.

Om het wat meer concreet te maken: In onze overwegingen nemen we als mensen vaak een verschil tussen soorten mee, zo vinden we het lijden van een hond bv. erger dan het lijden van een kip. Hun lijden is echter even erg. Het verschil dat we in onze morele overwegingen meenemen is speciësisme.

Wat is anti-speciësisme?

Bite Back noemt zich anti-speciësistisch en draagt dit uit. Maar wat is dat juist? Anti-speciësisme is de afwijzing van het gebruik van soort als argument om het leven en de belangen van een bewust wezen te negeren. We verzetten ons tegen discriminatie van soort en vinden bv. het lijden van alle dieren even gruwelijk.

Wat kan ik doen?

  • Doe mee aan onze online actie voor de Werelddag voor het Einde van Speciësisme
  • Deel informatie zodat het begrip meer bekendheid krijgt
  • Wees kritisch voor je eigen gedachten en handelingen
  • Lees je in over het onderwerp, bv. via de website van WoDES of via onze boekenlijst
  • Word lid en help ons om niet alleen speciësisme onder de aandacht te brengen, maar ook de dieren helpen!

Eenmalige donatie


Help ons een verschil te maken voor alle dieren en word lid.