Vreedzame wake aan het varkensslachthuis in Tielt

28-08-2019

Vandaag namen we deel aan een vreedzame wake aan het omstreden varkensslachthuis ‘Debra’ in Tielt. De wake werd georganiseerd door All For Animals, Save Movement Belgium en Animal Rights. We waren met een dertigtal activisten die tezamen de varkens nog een laatste blijk van medeleven, van liefde, gaven.

In november start de rechtzaak tegen het slachthuis nadat Animal Rights er in 2017 voor zorgde dat er videobeelden verspreid werden waarop duidelijk de wantoestanden in het slachthuis te zien waren. Het slachthuis werd toen een tijdlang gesloten. Met deze wake wilden we opnieuw de aandacht vestigen op het dierenleed wat hier dagelijks plaatsvindt. Clio van All For Animals verwoordde het mooi “We geven hen voor de eerste keer in hun korte leven wat liefde”.

Voor de dieren die hier passeerden was het de eerste en de laatste keer dat ze de buitenlucht zagen. We moeten deze beelden blijven tonen. De varkens zijn nog maar kleuters wanneer ze naar het slachthuis worden gevoerd, amper 6 maanden oud. Ze willen het liefst spelen met hun soortgenoten, wroeten in de aarde en modderbaden nemen. Helaas zijn ze zo snel mogelijk vetgemest in krappe, betonnen, vochtige stallen, met veel te veel op elkaar. In de vrachtwagens is het duidelijk dat de dieren, al schuimbekkend, last hebben van de hitte. Ze zijn gestresseerd van de rit, van het onbekende, van het dicht op mekaar zitten. Ze staan vol krassen en heel wat varkens hebben wondes. En toch zijn ze nieuwsgierig als je langs de vrachtwagen staat. Je ziet de paniek in hun ogen van wat er te gebeuren staat, maar toch zijn er heel wat varkentjes die dichterbij komen kijken. Het enige wat wij kunnen doen is hen nog wat water geven, hen een laatste aai en blijk van liefde geven.

De enige manier waarop we dit kunnen stoppen is door vegan te gaan leven. 
We see. We care. We’re sorry. We’re trying.