Leuven- Een opvallend groot oceaanblauw spandoek van Bite Back in de drukke Diestsestraat in het centrum van Leuven, met de tekst : ‘Als we zo doorgaan, zijn in 2050 alle oceanen zo goed als leeggevist.’ Deze bewering doen wetenschappers van de VN. Sommige wetenschappers denken dat het nog eerder het geval zal zijn. Wat zal er gebeuren met alle zeedieren, zeezoogdieren, zeevogels en andere dieren die afhankelijk zijn van vis? Het zal hun einde betekenen. Zo liggen de trieste feiten. Willen wij oceanen met alleen maar kwallen en algen?
Willen wij dit nalaten aan de komende generaties? Zeggen we dan: ‘We wisten het, maar we deden er niets aan?’ Of kiezen we voor schone oceanen, een gezond milieu, gezonde zeedieren, vissen en zeezoogdieren? De Bite Back campagne www.viswijzervisniet.be roept het publiek daartoe op.
Vissenleed
Vissen voelen pijn, stress en angst. We zien of horen dit dierenleed niet, en uit het oog is uit het hart, lijkt het wel. De kraamkamers van veel zeedieren, de mangrovebossen, worden vernietigd, en er komen garnalenkwekerijen voor in de plaats. Er wordt niet naar de effecten (ook voor de mensheid) op langere termijn gekeken, en de industrie doet maar voort.
De visserij kent geen compassie met dieren: vissen en kreeften worden levend opgesneden, gekookt, gestikt, levend in zoutbaden gelegd, levend in stukken gehakt, enz. Veel mensen zijn niet op de hoogte van deze feiten. Voor Bite Back reden om het publiek te informeren over de destructiviteit van de visserij, en hen aan te moedigen plantaardige alternatieven voor vis en visolie te kiezen. Het publiek is geïnteresseerd in deze kwestie, dat merkten we ook in Leuven. De mensen van goede wil zijn bereid bovengenoemde stappen te zetten, vragen om diervriendelijke, plantaardige alternatieven voor vis (verkrijgbaar in o.a. Aziatische supermarkten en natuurvoedingswinkels) en visolie (bijvoorbeeld lijnzaadolie en walnootolie).
Leegroof en vervuiling van de oceanen
De mensheid heeft in de afgelopen eeuw een record aantal vissen gevangen, zoveel zelfs dat er bijna geen vis meer is, de zee is zo vervuild met afvalstoffen, gifstoffen, kernafval, sommige plaatsen in de oceanen en kustgebieden veranderen in een plastic ‘soep’, zonder mededogen blijft men jacht maken op bedreigde vissoorten en zeezoogdieren, kilometerslange visnetten die de oceanen in een rap tempo veranderen in een kaal landschap, koraalriffen die verdwijnen, iedere twee minuten sterft er o.a. een dolfijn, zeeschildpad of haai als ‘bijvangst’ in de visnetten, …de lijst is oneindig en schrikbarend lang…
Welke toekomst gaan we tegemoet?
Bite Back vindt het meer dan de hoogste tijd om het publiek te informeren. De komende jaren zullen cruciaal zijn om er iets aan te willen doen. Daarom doen we een beroep op de consument die te eenzijdige informatie via ‘Eet maar volop vis’-reclame tot zich krijgt (gesubsidieerd met ons belastingsgeld, 22 miljard euro wereldwijd!). Wat de overheden ‘vergeten’ te vermelden is dat vis vol zit met afvalstoffen en gif, en bij hoge visconsumptie de gezondheid in gevaar kan komen. Economie gaat voor volksgezondheid.
Iedereen met een hart voor zee(zoog)dieren, oceanen, de zee, de vissen, het milieu, dierenleed,… : doorspit www.viswijzervisniet.be eens voor visvrije recepten, informatie over de visserij en het bijkomende dierenleed.
Heb je persoonlijke vragen en/of opmerkingen, stuur gerust een mail naar: info@biteback.org