Verschrikkingen op Chinese bontboerderijen

26-03-2005

Undercover onderzoekers van verschillende internationale dierenwelzijnsorganisaties, namelijk EAST International, Care For The Wild International (CFTWI), de Swiss Animal Protection SAP en een Taiwanese dierenwelzijnsorganisatie bezochten in 2004 talrijke bontboerderijen in de Chinese provincie Hebei. Al gauw werd duidelijk waarom buitenstaanders er doorgaans geweerd worden.

In China kunnen uitbaters van bontboerderijen naar believen bepalen hoe ze de dieren huisvesten en doden. Er is geen wet die hen daarbij plichten of beperkingen oplegt. De onderzoekers stelden dan ook horrortaferelen vast die de ergste verwachtingen overstegen.
Aangezien het meeste Chinese bont voor de export bestemd is en in Europese kledingswinkels terechtkomt, kan de Europese consument een belangrijke rol spelen bij het helpen voorkomen van de wreedheden op Chinese bontboerderijen.

Levend gevild
De onderzoekers ontdekten dat het een gewoonte was om dieren ook levend te villen.
Arbeiders op de bontboerderijen trokken de dieren uit hun kooien en gooiden ze op de grond. Vervolgens werd er met metalen staven op geknuppeld of sloeg men de dieren tegen harde oppervlakten.De dieren braken beenderen, kregen stuiptrekkingen en als ze stierven dan was dat nooit meteen.
Hevig spartelende dieren werden door arbeiders op hun rug geworpen of aan poten of staart
opgehangen,waarna ze van hun huid ontdaan werden. Veel dieren spartelden met de vrije
ledematen tijdens het villen. Dieren die zich te hard bleven verzetten werden op hun hoofd en hals geslagen opdat ze zouden stoppen en de arbeiders hen beter konden villen. Eenmaal hun huid over hun hoofd heen gestroopt was, werden hun naakte, bloederige lichamen op een hoop gegooid. Sommigen waren nog steeds in leven en hijgden onregelmatig. Vijf tot tien minuten nadat ze levend gevild waren klopte het hart van deze dieren nog. Een onderzoeker filmde een gevilde wasbeerhond op een hoop karkassen die nog genoeg kracht had om zijn bebloede lichaam op te heffen en in de camera te staren.

Een hel op aarde
Vossen, nertsen, konijnen en andere dieren worden op deze boerderijen gevangen gehouden in metalen kooien in de open lucht. Zonder beschutting tegen stortbuien, vriestemperaturen of de verschroeiende zon. Moederdieren, gek gemaakt door een hardhandige behandeling en beperkte bewegingsruimte, kunnen zich niet verbergen wanneer ze bevallen. Vaak doden ze hun kroost.
Ziekte en verwondingen zijn alomtegenwoordig. Veel dieren ontwikkelen door de voortdurende angst een psychosis, kauwen op hun ledematen en gooien zichzelf voortdurend tegen de tralies van hun kooi.
Leefomstandigheden op Chinese bontboerderijen bereiken in de verste verte niet de meest
elementaire standaards voor dierenwelzijn. Miljoenen dieren in gevangenschap op Chinese
bontboerderijen doorstaan buitengewoon en chronisch leed, alvorens een gewelddadige en
kwellende dood te sterven. Als dieren in de buurt van markten worden gedood, dan hebben ze vaak een langdurig en tergend transport achter de rug.
Tijdens hun leven en hun afgrijselijke dood wordt aan deze dieren elke vorm van mededogen
ontzegd. Ze moeten een totale onverschilligheid ondergaan ten aanzien van hun leed, waardigheid en basisnoden. Dit alles gebeurt in naam van de mode.

Europese schizofrenie

China is ‘s werelds grootste exporteur van bontkleding. De EU is de grootste afnemer van bont. Een willekeurig marktonderzoek in Zwitserland en Londen bracht bontkleding made in China aan het licht bij verschillende topmerken.Ook de Europese consument is dus betrokken bij de problematiek rond Chinees bont.
De situatie in de EU is heel schizofreen. Enerzijds streeft de wetgeving van de meeste EU-landen naar betere leefomstandigheden voor dieren op bontboerderijen, tot zelfs een afschaffing van de betreffende industrie, anderzijds importeert de EU meer en meer bont uit China waar er helemaal geen regelgeving is ter bescherming van pelsdieren. Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk geen bontboerderijen meer toegelaten sinds 1999, maar is de British Fur Trade Association wel ‘s werelds grootste inkoper van o.a. Chinees bont.
Een toenemend aantal internationale bonthandelaars, -verwerkers en -designers hebben hun
activiteiten naar China verplaatst, aangetrokken door een vooruitzicht op grotere winsten en een makkelijker leven dankzij de goedkope arbeidskrachten en het gebrek aan beperkende
voorschriften. Ongeveer 350 vooraanstaande kledingdesigners gebruiken bont in hun collecties.
Op wereldschaal was de bonthandel in 2001/02 goed voor 11 miljard USD.

Ligt er een lijk in uw kast?
Veel consumenten die geen volledige bontjas zouden willen, kunnen wel interesse hebben voor jassen met een bontkraag, bontsjaals, handtassen met details in bont of parka ‘s waarvan de kap met bont is afgezet. Bovendien is de kans groot dat men zonder het te weten bont koopt, omdat bont niet altijd makkelijk herkenbaar is wanneer het geschoren, geweefd, geverfd of met andere materialen gecombineerd wordt. Bont is geen luxeproduct meer. Het is een ‘veroorloofbaar’ massaproduct geworden. Maar tegen welke prijs?Bontversieringen lijken dan wel geen bont, maar bont blijft bont. En om bont te verkrijgen moeten dieren gedood worden. Zoals o.a. uit het onderzoek in China blijkt, wordt niet alleen de dood maar ook de voorafgaande gevangenschap van de gebruikte dieren gekenmerkt door talrijke wreedheden.
De globalisering van de bonthandel heeft het moeilijk gemaakt om producten met bont te traceren.
Huiden gaan door internationale veilinghuizen en worden verkocht aan fabrieken wereldwijd.
Tenslotte worden afgewerkte producten vaak geëxporteerd. Ook al vermeldt een etiket dat het kledingstuk in een Europees land gemaakt werd, dan blijft het waarschijnlijk dat het bont afkomstig is van dieren die elders gedood werden, bijvoorbeeld op een ongereglementeerde Chinese boerderij.

Doelstellingen van de campagne

Omdat de oorsprong van bont moeilijk achterhaald kan worden, is elk stuk bont in de winkel
mogelijk afkomstig van een ongereglementeerde Chinese bontboerderij. Geen bont dragen en kopen is dus de meest eenvoudige en efficiënte manier om niet medeplichtig te zijn aan de
verschrikkingen voor pelsdieren in China.

Videomateriaal bij het rapport: waarschuwing!
Het videomateriaal bevat schokkende beelden van extreem geweld op dieren. Het is aangeraden om deze beelden niet aan kinderen te tonen.


Video: Swiss Animal Protection / EAST International

Het volledige rapport van Care For The Wild International (CFTWI) lees je hier: http://www.careforthewild.com/generalimages/Furreport05pdf.pdf