Veggie Campagne strijkt neer in Gent

14-10-2006

Op de hoek van de Veldstraat/Korenmarkt kon het Gentse publiek op zaterdag 14 oktober van ‘s ochtends tot ‘s avonds onze tentoonstellingsborden bekijken over de vlees- en visindustrie. Dat Gent een progressieve stad is konden we alleen al merken aan de vele positieve reacties op de tentoonstelling. De Bite Back vrijwilligers konden er, ook via een persoonlijk gesprek, honderden mensen informeren over een diervriendelijke(re) levenswijze. Ook onze bijbehorende infostand werd druk bezocht.

Een greep uit de reacties:

‘Dit is het wat ik nog nodig had om vegetariër te worden.’

‘Ik eet nog wel vis en ik eet nog maar heel weinig vlees.’ En na een gesprek en de overhandiging van informatiemateriaal door een Bite Back vrijwilliger. ‘Ik ga stoppen met vlees en ook vis ga ik meer vervangen door een vegetarische maaltijd’.

‘Dus als ik het goed begrijp vragen jullie ons eigenlijk om te stoppen met vlees eten?’ Na een gesprek en de overhandiging van infomateriaal door een Bite Back vrijwilliger. ‘We zien het helemaal zitten om een paar keer per week vegetarisch te gaan eten, en zo willen we uiteindelijk helemaal stoppen met vlees.’

‘Kan u ons tips geven over hoe vegetarisch te koken?’ Na info van een vrijwilliger: ‘Succes met jullie campagne en bedankt voor de informatie. We gaan de stap zetten om  2   3 keer per week vegetarisch te eten, want dat is helemaal nieuw voor ons.’

Doel van de nieuwe campagne is om een groter publiek te informeren over het trieste lot van miljoenen dieren die lijden en sterven in de bio-industrie (intensieve veehouderij), en een diervriendelijke levenswijze te promoten die met dierenrechten samengaan: vegetarisme en veganisme. Zowel aan de stand als bij de tentoonstellingspanelen staan Bite Back vrijwilligers om het publiek te informeren.
Jaarlijks worden alleen al in België bijna 300 miljoen dieren geslacht, exclusief vissen en thuisslachtingen. Onder het motto: ‘Red 35 dieren per jaar. Eerst nadenken, dan eten’, wil Bite Back het publiek een kijkje gunnen in de gesloten schuren van de bio-industrie en hen bewust maken van dit dierenleed.
‘Landbouwdieren moeten gedwongen pijnlijke lichamelijke ingrepen, mishandelingen en slachtingen ondergaan. Allemaal zaken die we niet zouden tolereren indien we dit zouden doen met honden en katten. Maar als het om pijn en angst, maar bijvoorbeeld ook op levensvreugde en plezier aankomt, zijn alle dieren gelijk’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Zaterdag 28 oktober staat de Veggie Campagne op de Grote Markt in het centrum van Hasselt.