Leuven – In de Diestsestraat in het centrum van Leuven spraken vrijwilligers van Bite Back actief voorbijgangers met folders aan over het gebruik van dieren in de voedingsindustrie. De fotopanelen met daarop beelden van dieren in de vlees -,vis, zuivel – en eieren industrie spraken veel mensen aan. De campagne in Leuven was een succes: mensen lieten weten de bewustwordingscampagne te appreciëren en velen gaven, na een persoonlijke uitleg en informatie van de Bite Back vrijwilligers, aan diervriendelijk(er) te willen gaan leven, zowel vegetariërs als alleseters.
Hieronder enkele reacties van voorbijgangers samengevat:
- Een jonge, gelovige moslim geeft na uitleg van een van de Bite Back vrijwilligers aan vegetarisch eten te zien zitten. Aangezien hij dikwijls in aanraking komt met niet-halal vlees, is de keuze voor vegetarisch eten prima voor gelovige moslims. De man geeft aan dit thema in de jongerengroep waaraan hij leiding geeft, actief met de jongeren te zullen bespreken. Het valt ons sowieso op dat vele gelovige moslims heel veel belangstelling hebben voor de campagne, bewust willen leven en open staan voor plantaardige voeding.
- Meerdere vegetariërs willen graag informatie over het veganisme (100 % plantaardige voeding) nadat ze meer uitleg krijgen over het (na gebruik) doden van legkippen en koeien in de gangbare, maar ook in de biologische industrie. Op de fotopanelen is immers goed te zien dat melkkoeien en legkippen ook jong in dezelfde slachthuizen eindigen als hun broeders en zusters die voor hun vlees worden gehouden.
- Een man die amper nog vlees eet, maar wel nog veel vis, wil zich beraden over het stoppen met vis eten nadat hij uitleg krijgt over de manier waarop vissen aan hun einde komen. Hij complimenteert Bite Back voor de manier waarop we mensen voorlichten en voor de campagne. Andere (nog) viseters verwijzen we door naar Chinese winkels en natuurvoedingswinkels waar men tegenwoordig plantaardig ‘vissenvlees’ kan krijgen. Bij de natuurvoedingswinkels kan men dat van het merk REDWOOD (o.a. ook via www.veganshop.be) krijgen of bestellen.
- Veel tieners zien voor het eerst beelden van dieren in de voedingsindustrie en reageren verafschuwd en geven aan vegetarisch te willen eten. Sommige tieners willen de stap naar vegetarisme zetten maar krijgen daarbij nogal eens tegenwerking van de ouders. We praten hen moed in en geven hen handige tips.
- Een jonge godsdienstleraar die zelf al jaren vegetariër was en die onze folder mede ging gebruiken als didactisch materiaal om zijn leerlingen ook iets bij te brengen over vegetarisme/veganisme.
- Een moeder met 2 jonge kindjes die toch ging proberen om wekelijks eens vegetarisch eten op het menu te zetten.
- Er was een dame uit San Francisco die ons volledig steunde en ons vergeleek met de vegan pioniers uit haar thuisstad, waar een heuse vegan-movement op touw is gezet die honderden mensen telt.
Doel van de ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’-campagne is om een groter publiek te informeren over het trieste lot van miljoenen dieren die lijden en sterven in de bio-industrie (intensieve veehouderij), en een diervriendelijke levenswijze te promoten die met dierenrechten samengaan: vegetarisme en veganisme. Zowel aan de stand als bij de tentoonstellingspanelen staan Bite Back vrijwilligers om het publiek te informeren.
Jaarlijks worden alleen al in België bijna 300 miljoen dieren geslacht, exclusief vissen en thuisslachtingen. Onder het motto: ‘Red 35 dieren per jaar. Eerst nadenken, dan eten’, wil Bite Back het publiek een kijkje gunnen in de gesloten schuren van de bio-industrie en hen bewust maken van dit dierenleed.
‘Landbouwdieren moeten gedwongen pijnlijke lichamelijke ingrepen, mishandelingen en slachtingen ondergaan. Allemaal zaken die we niet zouden tolereren indien we dit zouden doen met honden en katten. Maar als het om pijn en angst, maar bijvoorbeeld ook op levensvreugde en plezier aankomt, zijn alle dieren gelijk’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back.
Miljoenen landbouwdieren in België worden mishandeld en verminkt door ze – zonder verdoving (!) – te ontdoen van bijvoorbeeld staarten, tanden, geslachtsdelen, snavels, hoorns en het aanbrengen van oorlabels. Een greep uit de wreedheden van de vlees – en visindustrie: fokzeugen (vrouwelijke varkens) slijten hun korte levens tussen ijzeren stangen waarin ze nauwelijks kunnen bewegen, zelfs tijdens de bevalling in het kraamhok liggen ze tussen ijzeren stangen, miljoenen pasgeboren kuikenhaantjes worden meteen na de geboorte levend versnipperd of vergast omdat ze geen eieren leveren, eenden, kippen en kalkoenen worden met duizenden in schuren opgesloten zonder frisse buitenlucht en zonder de kans op het uiten van natuurlijk gedrag, kalfjes worden na de geboorte direct bij de moeder-melkkoe weggehaald en met name de stierkalfjes worden in krappe kisten gehuisvest, vetgemest en jong geslacht, melkkoeien worden al na 5 Â 6 jaar geslacht terwijl ze 20 jaar kunnen worden, en miljoenen vissen sterven een verstikkingsdood, worden levend geplet of levend gestript (zonder verdoving ontdaan van hun ingewanden en bloed).