Veggie Campagne ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ in Antwerpen

25-11-2006

Antwerpen – Op zaterdag 25 november stonden we weer met de Veggie Campagne ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ op de Meir in Antwerpen. Ondanks onze goede wil en inzet bleek het onmogelijk om de campagnematerialen en de grote fotopanelen te beschermen tegen de harde wind die (ondanks verzwaring e.d.) tegen de grond sloegen. Helaas moesten we dus al na drie uur campagne voeren de tentoonstelling afbreken om verdere beschadigingen aan de materialen te voorkomen. Maar die tijd hebben we volop gebruikt om weer heel veel mensen te informeren over het dierenleed in de intensieve veehouderij.

Zaterdag 9 december staan we weer op de Meir in het centrum van Antwerpen, maar dan in het kader van International Animal Rights Day!

Doel van de Veggie campagne is om een groter publiek te informeren over het trieste lot van miljoenen dieren die lijden en sterven in de bio-industrie (intensieve veehouderij), en een diervriendelijke levenswijze te promoten die met dierenrechten samengaan: vegetarisme en veganisme. Zowel aan de stand als bij de tentoonstellingspanelen staan Bite Back vrijwilligers om het publiek te informeren.
Jaarlijks worden alleen al in België bijna 300 miljoen dieren geslacht, exclusief vissen en thuisslachtingen. Onder het motto: ‘Red 35 dieren per jaar. Eerst nadenken, dan eten’, wil Bite Back het publiek een kijkje gunnen in de gesloten schuren van de bio-industrie en hen bewust maken van dit dierenleed.
‘Landbouwdieren moeten gedwongen pijnlijke lichamelijke ingrepen, mishandelingen en slachtingen ondergaan. Allemaal zaken die we niet zouden tolereren indien we dit zouden doen met honden en katten. Maar als het om pijn en angst, maar bijvoorbeeld ook op levensvreugde en plezier aankomt, zijn alle dieren gelijk’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back.
Miljoenen landbouwdieren in België worden mishandeld en verminkt door ze – zonder verdoving (!) – te ontdoen van bijvoorbeeld staarten, tanden, geslachtsdelen, snavels, hoorns en het aanbrengen van oorlabels. Een greep uit de wreedheden van de vlees – en visindustrie: fokzeugen (vrouwelijke varkens) slijten hun korte levens tussen ijzeren stangen waarin ze nauwelijks kunnen bewegen, zelfs tijdens de bevalling in het kraamhok liggen ze tussen ijzeren stangen, miljoenen pasgeboren kuikenhaantjes worden meteen na de geboorte levend versnipperd of vergast omdat ze geen eieren leveren, eenden, kippen en kalkoenen worden met duizenden in schuren opgesloten zonder frisse buitenlucht en zonder de kans op het uiten van natuurlijk gedrag, kalfjes worden na de geboorte direct bij de moeder-melkkoe weggehaald en met name de stierkalfjes worden in krappe kisten gehuisvest, vetgemest en jong geslacht, melkkoeien worden al na 5   6 jaar geslacht terwijl ze 20 jaar kunnen worden,  en miljoenen vissen sterven een verstikkingsdood, worden levend geplet of levend gestript (zonder verdoving ontdaan van hun ingewanden en bloed).