Veganisten kleuren Amsterdam rood

24-06-2019

Zaterdag 22 juni kwamen honderden veganisten samen in Amsterdam. Gekleed in het rood hielden ze een mars door de straten van Amsterdam en scandeerden: ‘Sluit de slachthuizen. Alle dieren vrij’. De mars maakt onderdeel uit van een jaarlijkse terugkerend, internationaal, event. Het doel is het aan de kaak stellen van de uitbuiting van dieren en de wreedheden die ze dagelijks moeten ondergaan voor o.a. vlees, zuivel en eieren om daarna te eindigen in de slachthuizen. Er kwamen zo’n 500 demonstranten opdagen.

Vegans van alle leeftijden, vormen, kleuren, met of zonder beperkingen, genders, … liepen mee in de Mars voor de Sluiting van de Slachthuizen. Uit de leuzes die gescandeerd werden waren heel wat emoties te halen, boosheid en verdriet om wat er dagelijks met de dieren gebeurt. Maar ook heel wat enthousiasme en blijheid omdat we met zo’n grote groep vegans op straat waren met é én doel: het gebruik van dieren afschaffen!

Voor en na de mars konden de deelnemers (en voorbijgangers) een stukje vegan gebak of een lekker broodje kopen, ten voordele van de organisatie. We willen graag alle deelnemers, vrijwilligers en sponsors bedanken om dit mogelijk te maken! Bedankt aan Wilmersburger Nederland, Gut Wudelstein Nederland, Daantje food & drinks, Banket Yvette, Heavenly Cupcakes Rotterdam, Bonboon, Bakkerij van planten, Sharp Sharp Food, Wildflower Vegan Food en Free From Bakery.

Waarom eisen we de sluiting van alle slachthuizen?

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 650 miljoen dieren gedood in de slachthuizen. Daar bovenop worden er ook nog zo’n 4 miljard vissen gevangen en gedood. We eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat het onjuist is dat deze dieren constant moeten lijden en gruwelijk gedood worden voor onze (onnodige) behoeften.

Dierlijke producten zijn niet eens noodzakelijk voor onze gezondheid: de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics (meer dan 100.000 professionele gezondheidsdeskundigen) heeft reeds verklaard dat vegetarische en vegan voeding, indien evenwichtig, goed is voor de gezondheid, geschikt is voor alle leeftijden en gunstig voor de preventie en behandeling van bepaalde ziektes.

Naast het dierenleed drukt de drang naar dierlijke producten enorm op de maatschappij en het milieu. De veehouderij is globaal verantwoordelijk voor de uitstoot van 14,5% van de broeikasgassen. Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving, Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, RIVM e.a. instanties gaven eerder aan dat men meer plantaardig zou moeten consumeren om deze druk op het milieu te verlichten. De vee-industrie levert tevens enorme nadelen op voor de volksgezondheid. Er is dus een dringende noodzaak om de vee-industrie beginnen af te bouwen en dierlijke producten zwaarder te belasten. Zodoende kunnen we opschuiven naar een samenleving waarin plantaardige voeding en veganisme de norm worden en kunnen we slachthuizen sluiten. 

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.