Vegan outreach Hasselt, Gent en Leuven – #Uitgemolken

07-10-2019

Na de lancering van onze nieuwe campagne #Uitgemolken, trokken we op zaterdag 5 oktober, de dag na Dierendag, de straten van Hasselt, Gent en Leuven in met sensibiliseringsacties rond zuivel. 

Gebruikmakend van grote fotoborden van moederkoeien en hun verdwenen kalfjes en andere actieborden, vroegen onze activisten aandacht voor de vergeten slachtoffers van de zuivelindustrie. Als melk door moeders wordt gemaakt, waar zijn hun kalfjes dan?

Voorbijgangers konden via virtual reality brillen in 360°, iAnimal, meemaken hoe het is om een melkkoe te zijn, van haar geboorte tot haar laatste dag. Om een positief alternatief aan te reiken en mensen kennis te laten maken met 100% plantaardige alternatieven voor zuivel, boden we heerlijke proevertjes aan.

We deelden honderden folders uit, hadden heel veel goede gesprekken en mensen waren dol op de proevertjes. Plantaardige melk kenden al heel wat mensen, maar ze vonden het fijn om een uitgebreid assortiment te kunnen proeven. Ook de vegan kaasjes vielen in de smaak. Verschillenden gaven aan dit zeker eens te kopen in de supermarkt. Dankzij onze folders wisten ze ook meteen waar ze terecht konden voor wat.

Waarom #Uitgemolken?

We staan er nauwelijks bij stil, maar in België worden er jaarlijks zo’n 150.000 stierkalveren van melkkoeien geslacht. Een ‘neveneffect’ van de zuivelindustrie waar zelden over gesproken wordt. Stiertjes zijn een bijproduct in de zuivelindustrie omdat ze geen melk geven. Ze worden, samen met een aantal vrouwelijke kalfjes, op een 8-tal maanden tijd vetgemest om te dienen als kalfsvlees. De zuivelindustrie doet er alles aan om deze ongemakkelijke waarheid te verdoezelen voor het grote publiek. Zo werd gisteren bijvoorbeeld de reclamecampagne met de boodschap “Melk is dodelijk voor 150.000 Belgische kalfjes per jaar” (op trams in Antwerpen en Gent) van onze collega’s van de Belgische veganismevereniging Be Vegan nog stopgezet door De Lijn. Dit onder zeer zware druk, intimidatie en zelfs bedreigingen van de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat.

Met #Uitgemolken schetsen we een beeld van de zuivelindustrie in België, gebaseerd op officiële cijfers en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geven we voorbeelden van hoe het anders kan, hoe dieren kunnen leven buiten de industrie en hoe boeren het roer omgegooid hebben.
Vind je het belangrijk dat wij aan vegan outreach blijven doen met tools zoals iAnimal en wetenschappelijk informatie? Vind je ons nieuwe rapport over de zuivelindustrie indrukwekkend en goed onderbouwd? Dan kun je eventueel een donatie aan onze organisatie overwegen. Dankzij onze leden en donaties kunnen wij dit werk verder blijven zetten.

Foto’s Gent : Raf Tibackx – andere foto’s: Bite Back