Vegan Outreach bij Wij Varkenland, Oostende

18-11-2012

Oostende, 18 november 2012 – Vorig weekend streek “Wij Varkenland” neer in Oostende. Wij, VarkenLand is een creatief onderzoek naar identiteit in West-Vlaanderen in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en onder leiding van theatermaker Lucas De Man en filmmaker Gilles Coulier. “De herinnering, het verlangen en het z(w)ijn.” “Omdat wroeten in onze aard ligt.” “Alles aan het varken is fijn.” Slechts een greep uit de slogans die Wij, VarkenLand hanteert om hun rondreizend project te promoten. Slogans die dan weer niet bepaald in ons opkomen wanneer we aan een varkensbedrijf denken! Eigenlijk zijn varkens zeer schone, nieuwsgierige, zelfbewuste en intelligente dieren met een uitgebreid sociaal leven.

In onze overvolle varkenshouderijen wordt het veelzijdige leven van een varken totaal genegeerd. Het individu bestaat daar niet, de dieren zijn een produkt. Gevangen tussen metalen stangen en in betonnen bakken, kunnen zij nooit rennen, spelen, onderzoeken en zonne- of modderbaden. Reden genoeg dus voor Bite Back om tijdens dit weekend ook Oostende aan te doen. De informatiestand in het centrum van de stad, op enkele voetstappen van het Leopoldpark waar een deel van het Wij, VarkenLand-programma plaatsvond, was de perfecte plek voor ‘Vegan Outreach’. Op weg naar Wij, VarkenLand werd je aangesproken door de Bite Back-vrijwilligers die een alternatief boden voor varkensvlees en de vele andere dierlijke produkten. Waar Wij, VarkenLand ons zo graag probeert te overtuigen dat varkensvlees een onderdeel is van de Vlaamse cultuur, brachten de Bite Back Vegan Outreachers hun tegenovergestelde maar correcte boodschap.

Het Bite Back-biggetje, een van het slechts handjevol gelukkige biggen in Vlaanderen, bracht ook een bezoek aan Wij, VarkenLand. Op een creatieve en expressieve manier (want zo zien ze het graag bij Wij, VarkenLand) en gewapend met duidelijke informatiebrochures, bracht hij de boodschap dat varkens geen voedsel of produkten zijn, maar net als mensen alle recht hebben op leven en een mooi bestaan. Aangezien Oostende dit weekend in teken stond van Wij, VarkenLand, kon je ons biggetje overal zien -ook in de winkelstraten en op de zeedijk. Het Bite Back-biggetje bracht ook een bezoek aan ‘Weggespoeld en Aangespoeld’, een live programma in een theaterzaaltje. Vreemd dat ons biggetje tijdens dat onderdeel van Wij, VarkenLand niet welkom was!? Staat Wij, VarkenLand niet in teken van het varken? Een bomvolle zaal mensen en het Bite Back-biggetje wordt door de security aan de deur gezet? Maar dit alleszins niet vooraleer we aan het volledige publiek onze boodschap hebben kunnen brengen! Wie er bij was tijdens Wij, VarkenLand heeft niet naast het Bite Back-biggetje kunnen kijken! Iedereen zal ons wel gezien hebben. En zo heeft Bite Back er een BV bij (Bekend Varkentje)

Vegan outreach bij Wij, Varkenland Oostende

Vegan outreach bij Wij, Varkenland Oostende

Vegan outreach bij Wij, Varkenland Oostende