Vegan outreach Antwerpen – #uitgemolken

16-10-2019

In het kader van onze nieuwe campagne #Uitgemolken trokken we zaterdag 12 oktober naar de Antwerpse Meir. Hier zetten we onze sensibiliseringsactie rond zuivel verder.

Door middel van grote fotoborden van moederkoeien en hun verdwenen kalfjes in combinatie met aanvullende actieborden, vroegen onze activisten aandacht voor de vergeten slachtoffers van de zuivelindustrie. Als melk door moeders wordt gemaakt, waar zijn hun kalfjes dan?

Voorbijgangers konden via virtual reality brillen in 360°, iAnimal, meemaken hoe het is om een melkkoe te zijn, van haar geboorte tot haar laatste dag. Door heerlijke proevertjes aan te bieden lieten we mensen kennismaken met 100% plantaardige alternatieven voor zuivel.

We deelden honderden folders uit, hadden heel veel goede gesprekken en mensen waren dol op de proevertjes. Veel mensen waren bekend met plantaardige melk maar vonden het fijn om te proeven van ons uitgebreid assortiment. Ook de vegan kaasjes vielen in de smaak. Verschillenden gaven aan dit zeker eens te kopen in de supermarkt. Dankzij onze folders wisten ze ook meteen waar ze terecht konden voor wat.

Je kan meer over onze actie in Antwerpen lezen in dit artikel van Het Laatste Nieuws.

We staan er nauwelijks bij stil, maar in België worden er jaarlijks zo’n 150.000 stierkalveren van melkkoeien geslacht. Een ‘neveneffect’ van de zuivelindustrie waar zelden over gesproken wordt. Stiertjes zijn een bijproduct in de zuivelindustrie omdat ze geen melk geven. Ze worden, samen met een aantal vrouwelijke kalfjes, op een 8-tal maanden tijd vetgemest om te dienen als kalfsvlees. De zuivelindustrie doet er alles aan om deze ongemakkelijke waarheid te verdoezelen voor het grote publiek.

Met #Uitgemolken schetsen we een beeld van de zuivelindustrie in België, gebaseerd op officiële cijfers en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geven we voorbeelden van hoe het anders kan, hoe dieren kunnen leven buiten de industrie en hoe boeren het roer omgegooid hebben.
Vind je het belangrijk dat wij aan vegan outreach blijven doen met tools zoals iAnimal en wetenschappelijk informatie? Vind je ons nieuwe rapport over de zuivelindustrie indrukwekkend en goed onderbouwd? Dan kun je eventueel een donatie aan onze organisatie overwegen. Dankzij onze leden en donaties kunnen wij dit werk verder blijven zetten.