Vegan kaasvervangers

06-11-2019

Kiezen voor veganisme wil niet zeggen dat je veel dingen moet opgeven. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van kaasvervangers verkrijgbaar in biologische winkels, maar ook in supermarkten! Van geraspte kaas, cheddar en mozzarella tot roomkaas en plakjes vegan kaas. Maar je kunt het ook gewoon DIY-gewijs zelf maken. 

Ben je pas veganist? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat de veganistische markt te bieden heeft? In deze blog sommen we enkele kaasvervangers op voor verschillende gerechten.

Zelf aan de slag

De DIY’ers onder ons kunnen er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan om de perfecte kaasvervanger te maken. 

Een vegan alternatief voor kaas op je brood of cracker bestaat in verschillende soorten. Een plantaardige roomkaas bijvoorbeeld. Je kunt kiezen voor roomkaas op basis van soja of voor een sojavrije variant op basis van cashewnoten, zoals het knoflook-roomkaas recept van Vegetus. Er bestaat ook kaas op basis van kikkererwten. Deze kun je zowel op je boterham als plakje leggen of geraspt over je favoriete gerecht. Voor de kikkererwtenkaas heb je kikkererwtenmeel nodig als basis. 

Voor kaas als snack, in de salade of in andere gerechten bestaan er ook allerhande vegan alternatieven. Een plantaardige fetakaas is er zo eentje. Ook hier kun je kiezen tussen verschillende varianten. Een feta van tofu bijvoorbeeld. Tofu en feta vertonen gelijkenissen met elkaar, dit voornamelijk door de structuur. Simple Vegan Blog heeft een recept voor Vegan feta met tofu en appelazijn, maar er zijn ook varianten met tofu en olijfolie of gefermenteerde tofu met miso

Je kunt ook zelf plantaardige mozzarella maken. Er bestaat een heerlijke variant op basis van sojayoghurt bij EVA vzw en Vegetus biedt een cashew mozzarella recept aan.  

Gezellig kaasfonduen met vrienden of familie kun je ook nog steeds doen als vegan. Er bestaan tegenwoordig voldoende plantaardige alternatieven voor fonduekaas. Zoals het voorbeeld van Veggie On a Penny, die meteen duidelijk maakt dat een vegan lifestyle niet meer hoeft te kosten. 

Een lekkere kaassaus voor bij bloemkool, pasta of broccoli bestaat ook in plantaardige vorm. Wederom Vegetus to the rescue met haar recept voor vegan instant kaassaus

vegan cashewkaas

Kant-en-klaar in de winkel

Voor zij die niet behoren tot de groep van keukenprins/ess/en, niet getreurd! Kaasvervangers zijn ook gewoon kant-en-klaar te koop in de winkel. Zo kun je bij Delhaize, Albert Heijn of biowinkels de vegan kaasplakjes kopen van Wilmersburger en Violife. Ook een geraspt alternatief voor op je favoriete pizza of pasta vind je tegenwoordig in de supermarkt. Meer specifieke webwinkels en biowinkels hebben een nog meer uitgebreid assortiment, hier kun je vegan kaas in verschillende varianten kopen welke allemaal verschillen in smaak, structuur en de mate waarin ze smelten.

Feto, de vegan variant van feta, kun je gewoon bij de biologische supermarkt kopen. Voor wie op zoek is naar de eerder wat zoute smaak van Griekse kaas biedt Violife vegan Griekse kaas aan. 

Ook vegan mozzarella is met een beetje geluk in de reguliere supermarkt te vinden. In biowinkels en Delhaize kun je ook terecht voor de heerlijke smeerkaas van Palais

Wil je nog m é ér opties? Kijk dan zeker even bij Try Vegan, waar je een overzicht per supermarkt vindt van alle opties voor vegan kaas.

Nog wat redenen nodig om voor een plantaardige versie van kaas te kiezen? Check dan zeker ons rapport #Uitgemolken, met de laatste cijfers en wetenschappelijk onderzoek over de zuivelindustrie.