Varkensleed Vlaanderen – Confronterende herdenkingsactie op Groenplaats

25-01-2014

Antwerpen, 25 januari 2014 – Confronterende herdenkingsactie op Groenplaats houdt passanten spiegel voor: ‘Weet WIE je eet!’

Naar aanleiding van schokkende undercoverbeelden uit de Vlaamse varkenshouderij toverde Bite Back op zaterdag 25 januari de Groenplaats in Antwerpen om in gigantische rouwplek.

Een maand na het uitbrengen van undercoverbeelden uit de Vlaamse varkenshouderij herinnert iedereen zich nog de schokkende beelden. Die toonden immers de schrijnende taferelen die zich achter gesloten deuren afspelen: biggetjes die langzaam geplet werden door de zeug of verdronken in een waterbak; zeugen met zweren en uitstulpingen van het darm- en vaginaal slijmvlies; hoestende varkens met ernstige zwellingen en stereotiep gedrag; kreupelheid; navelbreuken; talrijke dode biggetjes op de vloeren en in de kadaverbakken …

Het geheim onderzoek is uniek in Vlaanderen, werd in het voorjaar van 2013 uitgevoerd bij 9 varkensbedrijven in drie Vlaamse provincies en gebundeld in het rapport dat te vinden is op de campagnewebsite www.varkensleedvlaanderen.be De beelden, die als een schokgolf doorheen Vlaanderen gingen, zijn afkomstig van representatieve varkenshouders, zoals winnaars van de Flanders Golden Pig Award en varkenshouders die belangrijke functies innemen bij lokale gemeentebesturen, het Algemeen Boeren Syndicaat en de Vereniging voor Varkenshouders (VEVA). Dus niet enkel bij een paar ‘rotte appels’.

Woordvoerder Benjamin Loison: ‘Aan al wie geshockeerd is bij het zien van de undercoverbeelden vraagt Bite Back om eens stil te staan bij de herkomst van het lapje varkensvlees dat op zijn of haar bord ligt, en om zich af te vragen WIE hij of zij eet, en niet WAT’.

Om de miljoenen slachtoffers van de Vlaamse varkenshouderij te herdenken, hielden een 60 Bite Back vrijwilligers op een visueel indrukwekkende manier symbolisch 60 maal 1 minuut stilte.

Gekleed in beschermingspakken, zwarte Bite Back t-shirts en met ieder een fotobord vast die de wantoestanden in de varkensindustrie illustreren, stonden we in een piramidale formatie en toverden zo de Groenplaats in Antwerpen om tot een reuze herdenkingsplek voor de slachtoffers van de industrie.

Aan de infostand werden de undercoverbeelden vertoond en riep Bite Back de consumenten op om dierlijke producten zoals varkensvlees te boycotten, en te kiezen voor plantaardige (veganistische) alternatieven. Een welgemeende dankjewel ook voor de nieuwe zaak aan de kathedraal De Rosenobel (www.rosenobel.be), met een vegetarisch geïnspireerde keuken, die ons een hart onder de riem kwam steken met voor iedere activist een bon voor een gratis koffie. De verkleumde vrijwilligers vonden dit alvast een welgekomen vriendelijke geste.

Het downloadbare rapport, de trailer en de bedrijfsspecifieke beelden en foto’s van het onderzoek zijn te vinden op de campagnewebsite www.varkensleedvlaanderen.be

Varkensleed Vlaanderen - weet wie je eet Antwerpen

Varkensleed Vlaanderen - weet wie je eet Antwerpen

Varkensleed Vlaanderen - weet wie je eet Antwerpen

Varkensleed Vlaanderen - weet wie je eet Antwerpen

Varkensleed Vlaanderen - weet wie je eet Antwerpen