Vreselijk: dierenopvang mag varkens uit gekantelde truck niet redden

18-08-2018

Donderdagochtend, 16 augustus, werden zo’n 200 varkens naar het slachthuis gebracht. De vrachtwagen waar ze in vervoerd werden kantelde in Lubbeek. Dierenopvang Forrest & Friends spoedde zich naar de plaats van het gebeuren om eventueel gewonde varkens te kunnen meenemen, hen te verzorgen en een mooi leven te bieden. Ook enkele medewerkers van Bite Back waren aanwezig.

Een 50-tal dieren overleefden de klap niet. Het aanbod om de levende dieren op te vangen werd resoluut afgewezen, nog liever werden de dieren ter plaatse gedood. Het was duidelijk dat de overheidsdiensten geen pottenkijkers en inmenging wilden. De aanwezige politie was uiterst onprofessioneel en grof: er werden mensen geduwd, een telefoon werd uit de handen geslagen, een medewerker werd uitgekafferd en administratief aangehouden. Terwijl iedereen rustig was, enkel wilde helpen en het gebeuren vastleggen.

De varkens die het overleefden liepen getraumatiseerd rond, sommigen hadden zo’n dorst dat ze wanhopig van de gelekte diesel uit de vrachtwagen dronken (varkens die ze daarna gewoon terug hebben opgeladen richting slachthuis). Hun geluk het ongeval overleefd te hebben was van heel korte duur: na gevangen te zijn, werden ze doodgespoten.

Dit leed van varkens (en andere dieren) is helemaal niet nodig. De beste manier om al dit dierenleed in de vleesindustrie te stoppen is te kiezen voor plantaardige voeding. Onze ware aard is om liefde en compassie voor alle dieren te voelen. Kinderen hebben dit gevoel vaak nog van nature. Zij zien dat we niet alleen van onze huisdieren houden, maar ook van boerderijdieren. Ze worden echter aangeleerd om deze laatste op te eten, leren dat het ok é is om ze uit te buiten en te doden. Open je hart, denk na voor je eet en bespaar dierenleed.  

Vreselijk: dierenopvang mag varkens uit gekantelde truck niet redden

Een reactie van é én van onze medewerkers: “In mijn hoofd gaf ik haar al de naam Rosa, omwille van haar prachtig roze velletje, dat velletje dat voor de eerste maal zon, lucht en liefkozingen voelde. Ze strompelde richting het andere varken, deed neuzeneuze, legden zich tegen elkaar en wroetten voor de eerste keer in hun leven. Buurtbewoners brachten water en we lesten de dorst van de hijgende varkens. Ik bleef Rosa troosten en zeggen, beloven dat het goed gingen komen, dat we voor haar zouden zorgen… De veearts haalde glazen flesjes en spuit uit zijn wagen en begon aan zijn verwoestend werk.”

Sofie van Forrest & Friends werd opgepakt door de politie omdat ze een varken niet wilde loslaten, omdat ze haar nog een laatste moment van liefde wou geven: “Mijn varkentje, mijn lieve meid, ik noem jou Fleur, zodat je niet als een nummertje bent gestorven! Fleur, jouw leven was te kort en te gruwelijk.”

Foto’s: P. Vertommen

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...