Uitverkoop bij The Body Shop

24-03-2006

Er zijn bedrijven die je een warm hart toedraagt als dierenrechtenactiviste. The Body Shop is daar é én van. In al de jaren dat ik mij inzet voor de rechten van dieren, hebben ik en mijn medeactivisten duizenden mensen doorverwezen naar The Body Shop. Juist omdat zij een strikt ethisch beleid voeren ten aanzien van het testen van ingrediënten en eindproducten.

Als dierenrechtenactiviste ben ik goed op de hoogte van bedrijven die WEL op dieren testen. L’Oreal is zo’n bedrijf. Zij claimen geen eindproducten meer te testen, maar dat geldt echter niet voor de ingrediënten van hun producten. L’Oreal verwacht dat het nog vele jaren zal duren voordat deze dierproeven definitief ‘kunnen’ stoppen.

Als dierenrechtenorganisatie roepen wij op geen Swiffer of Dreft meer te kopen omdat ze onderdeel zijn van multinational Procter & Gamble (P&G). P&G doet nog steeds dierproeven voor consumentenproducten.

Op de website van The Body Shop staat het volgende: ‘Boycot bedrijven die op dieren blijven testen’. Daar ben ik het van harte mee eens.

Maar als we dat doortrekken naar de huidige, veranderde situatie, zegt The Body Shop eigenlijk: ‘Boycot The Body Shop!’ Niet dat ze ineens producten op dieren zullen testen, maar The Body Shop wordt overgenomen door L’Oreal. L’Oreal wordt dus het moederbedrijf van The Body Shop.

Blijkbaar had L’Oreal behoefte aan een meer ‘bewuster en groener’ imago. Anita Roddick, oprichtster van The Body Shop, begrijpt de negatieve kritieken niet die ze nu met bakken over haar heen gestort krijgt. Volgens haar is het juist een groot compliment dat een bedrijf als L’Oreal The Body Shop wilt overnemen. Maar laten we realistisch en eerlijk blijven: het bedrag dat zij als aandeelhoudster daarbij ontvangt is niet min.

The Body Shop claimt na de overname onafhankelijk te zullen blijven en dezelfde ethische standpunten te zullen blijven innemen.
Kan allemaal wel zijn, maar wat mij vooral interesseert is het gegeven dat het geld dat ik uitgeef aan The Body Shop producten, nu naar L’Oreal gaat. En daar heb ik heel veel moeite mee. Moet ik het misschien positiever bekijken en denken dat The Body Shop hopelijk  invloed kan krijgen op het dierproevenbeid van L’Oreal? Hopen ja, maar ook daadwerkelijk krijgen?

OK, ik weet het, ook andere diervriendelijke producten en zelfs vegetarische/veganistische producten zijn soms in handen van multinationals en vleesbedrijven. Hen allemaal gaan boycotten, daar is bijna geen beginnen aan …

Ik kwam nochtans graag bij The Body Shop. Vriendelijke verkoopsters, goede service, goede producten. Jammer …

Beste The Body Shop, je hebt een aantal van je ethische principes overboord gegooid. Je hebt je bedrijf (en ziel?) verkocht aan een vreselijk bedrijf. Dat is duidelijk.

Mijn klantenkaart zal ik in elk geval niet meer vol krijgen.

Voor de dieren,

Marianne Huiberts,
Voorzitter Bite Back vzw